AKUT'tan İstanbul depremi açıklaması

AKUT'tan İstanbul depremi açıklaması
AKUT, olası İstanbul depremine 2 acil durum merkezi ve 1600 kişilik ekiple müdahale edeceğini açıkladı. Derneğin Başkanı Recep Şalcı, "AKUT olarak olası İstanbul depremi için acil durum eylem planlarımızı hazırladık. İstanbul ekibini bunun dışında tuttuk afetten etkilenebileceğini düşündüğümüz için. Diğer 26 ekibimiz, olası afet için iki ana bölge oluşturarak Anadolu ve Trakya acil durum merkezleri olarak İstanbul depremine müdahale edecek" dedi.

Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Başkanı Recep Şalcı, olası İstanbul depremi ile ilgili 2 acil durum merkezi ve 1600 kişilik ekiple müdahale etmeyi öngören acil durum eylem planı hazırladıklarını açıkladı. Şalcı, derneğin 25. kuruluş yıl dönümü nedeniyle AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut''un da katılımı ile basın toplantısı düzenledi. 

AKUT''un da bünyesinde bulunduğu BM Uluslararası Arama ve Kurtarma Danışma Grubu "INSARAG" ve arama kurtarmanın AB''si kabul edilen "ECPP" başkanlarının çevrim içi onur konuğu olduğu toplantıda açıklamalarda bulunan Şalcı, AKUT''un, 1996 yılında Türkiye''de kurulan ilk sivil arama kurtarma derneği olduğunu anımsattı.

Derneğin bugün 27 ekibi, 2 bin 300 gönüllüsü ile 7 gün 24 saat her türlü arama kurtarma operasyonlarında görev üstlenebilecek kapasiteye sahip olduğunu ifade eden Şalcı, "Biz bu süreçte şunu gördük; sadece Türkiye''de değil, yurt dışında da iş birliği ve standartlarınızı yükseltmek adına bazı çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bunun için 2011 yılında Birleşmiş Milletlerin akreditasyonu olan INSARAG''a akredite olan ilk arama kurtarma ekibi olduk. 2018 yılında Avrupa Sivil Koruma Mekanizması''na resmen girmiş olduk." ifadelerini kullandı.

İzmir''de yaşanan değreme ilişkin konuşan Şalcı, "6,8 büyüklüğündeki bir depremin bu kadar yıkıcı etkisinin olmaması gerekiyordu. Bu depremde 116 vatandaşımızı kaybettik ve birçok bina ağır hasar gördü. Bu da bize öncelikle şehirlerimizin afetlere hazırlığı konusunda hazırlık yapmamızı ön plana almamız gerektiğini gösteriyor." dedi.

OLASI İSTANBUL DEPREMİ

İstanbul''da da olması beklenen depremi hatırlatan Şalcı, "Bunun ne zaman olacağını çok bilmiyoruz ama artık yakın olduğunu biliyoruz. AKUT olarak olası İstanbul depremi için acil durum eylem planlarımızı hazırladık. İstanbul ekibini bunun dışında tuttuk afetten etkilenebileceğini düşündüğümüz için. Diğer 26 ekibimiz, olası afet için iki ana bölge oluşturarak Anadolu ve Trakya acil durum merkezleri olarak İstanbul depremine müdahale edecek. Bu depreme sahada müdahale edecek 600 profesyonel gönüllümüz ve 1000''e yakın lojistik destek verecek gönüllümüz ile 1600 kişilik ekiple müdahale etmeyi planlıyoruz." dedi. 

Özellikle bu süreçte 2011 yılında acil durum yönetim sistemi ile çok ciddi gelişmeler sağlandığını ifade eden Şalgı, "Bu gelişmelerimizi hem AB ile hem de BM ile akredite olacak seviyeye getirdik. Bu yaptığımız planları AFAD ile de koordineli şekilde yürüttük. Çünkü olası bir afetin doğru yönetilebilmesi için iş birliği ve koordinasyon en önemli unsurlardan biri. Bunun için de yaptığımız planları AFAD ile görüşerek onlarla ortak yürüteceğimiz planlar haline getirdik." diye konuştu.