Ali Çerkezoğlu: “3-4 aya salgın olmaktan çıkar”

Ali Çerkezoğlu: “3-4 aya salgın olmaktan çıkar”
Türk Tabipler Birliği İkinci Başkanı Dr. Ali Çerkezoğlu ile korona virüsün Türkiye’deki seyri ve virüsle ilgili merak edilenleri konuştuk.

YENİÇAĞ/ TOLGA ŞAHİN- GÜLAY TUNÇEL- ÖZEL HABER

Virüsün seyriyle ilgili kesin bir şey söylemenin mümkün olmadığını, konuyla ilgili iyimser ve kötümser senaryoların var olduğunu dile getiren Çerkezoğlu, “Virüsün Türkiye’deki seyriyle ilgili kesin bir yorum yapmak mümkün değil. Hiçbir hastalığın kesin olarak sınırlanmadığı göz önünde bulundurulduğunda bu virüsün olağan seyreden salgın olmaktan çıkan tek tek vakalara dönüşmesini umuyoruz. Bu süreç ise 3-4 aylık bir zaman dilimini kapsayacaktır. Ancak bunun böyle olma garantisi yok. Virüs yeniden bir yükseliş trendine başka bir boyuta sıçrayabilir de” dedi. Çerkezoğlu sözlerine şu şekilde devam etti:

“TAM BİR İZOLASYON ÖNERİYORUZ”

“İzolasyon tedbirleri kapsamında özellikle hükümetin ve yerel yönetimlerin alması gereken tedbirler var. Bizim bu konudaki önerimiz tam bir izolasyon. Ancak bu yöntem ile salgının geçişi engellenmiş olur.”

“İDARİ TEDBİRLER YETERSİZ”

Korona virüs testinin sınırlı sayıda yapılabiliyor olması büyük bir sıkıntı yaratıyor. Bunun dışında karantina ve izolasyon tam olarak uygulanamıyor. Bu sorunlara eşlik eden diğer sorunlar ise idari tedbir yetersizliği ve vatandaşların virüsle ilgili beklentilerinin beklenen seviyede olmaması. Ayrıca kovid şüphelileri testlere ulaşımda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Doktor ve hemşireler de kendilerine uygulayacak test bulamıyorlar.”

“KIYASLAMAYA GÖRE TEST SAYIMIZ AZ”

“İlk vakanın görülmesinden vaka sayısının 17 bine gelmesinde 3 aylık süreç geçti. Test sayısının artırılması salgının yükselmeni önleme açısından çok önemli. Ancak salgının yükselme eğiliminde olduğu bizim gibi ülkelerle kıyaslandığında test sayımız çok az. Çok daha fazla testin yapılması bilimsel açıdan da insanlar açısından da güven için gereklidir.”

“TESTLERİN YAYGINLAŞMASI ÖNEMLİ”

“Herkes test yaptırmak istiyor ancak bilimde böyle bir uygulama söz konusu değil. Her gün 80 milyonun ya da dünyada 6 milyar insanın her gün testten geçirildiği bir uygulama mümkün değil, bunu önermiyoruz. Ancak belirti gösteren, temaslı hastaların, kısmi belirti gösteren hastaların doktor kontrolünde test uygulaması salgının yayılmaması açısından daha anlamlı. Almanya’da bu fazla testin yapılması hastaların bütün belirtileri gösterdiği anlamına gelmiyor. Haftada 20 bin test 20 bin kişi bütün bu belirtileri gösterdiği için yapılmıyor. Bizde de bir disiplin içinde hekim talebi ve gözetiminde biraz daha yaygın bir test uygulaması bu işte önemli.”

“TEDBİRLER, SONRAKİ SÜRECİ BELİRLİYOR”

“Kovid-19 öncelikli olarak kronik hastalığı olan, vücut direnci düşük olan, virüsü kendi bünyesiyle yenmekte zorlanan insanları daha fazla etkilemekte. Ancak bu durum sadece 65 yaş meselesi değildir. Oran olarak kronik hastalığı olanların ölümüne de yol açabiliyor. Ancak herkesi öldürmüyor. Yükseliş trendi gösterdiği ivmenin yukarı doğru gittiği seyirde çok dikkatli özenli olmak lazım. Bu aşamada alınacak tedbirler sonrası süreci belirlemiş oluyor.”

“BİR DAHA HASTA OLMAYACAKLARI KESİN DEĞİL”

“Hastalığı atlatanlarda etki kaldığı veya virüse karşı bağışıklık kazandığı yönündeki açıklamalar tartışmalı. Bu konuda kesin bir şey söylemek mümkün değil. Hastalığı geçirenin bir daha geçiremeyeceği söylemekte kesin değil. Virüsün mutasyona uğrayacağı ve hastalığı geçirenlerde de vücudun göstereceği, reaksiyonun bulaşma ihtimalinin düşeceği yönünde bir görüş var ama bunların hepsi bilimsel olarak tartışılır olgular.”