Almanya'da koalisyon için 2. zirve

Almanya'da koalisyon için 2. zirve
Almanya’da 24 Eylül’de yapılan genel seçimlerden yaklaşık 80 gün sonra ikinci kez koalisyon görüşmeleri için Alman partiler bir araya gelecek.

Almanya’da 24 Eylül’de yapılan genel seçimlerden yaklaşık 80 gün sonra bu akşam “Büyük Koalisyon”ın kurulmasına yönelik önemli bir adım atılıyor. Hristiyan Demokrat Parti Başkanı Angela Merkel, Sosyal Demokrat Parti Başkanı Martin Schulz ve Hristiyan Sosyal Birlik Başkanı Horst Seehofer ve partilerin federal meclis grup başkanları bu akşam ilk kez aynı masaya oturacak.

Seçimler sonrası  hristiyan demokratlar, liberaller ve yeşiller arasında koalisyon kurulmasına yönelik müzakerelerin başarısızlığa uğramasının ardından gözler,  bu akşam ilk kez hristiyan demokratlar ve sosyal demokratların yapacağı görüşmelere çevrildi.

ORTAK POLİTİKALARIN OLUP OLMADIĞI TEST EDİLECEK

DW Türkçe, “Almanya'da büyük koalisyon için nabız yoklanacak” başlığı ile verdiği haberde “Hristiyan Demokrat Parti (CDU), Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) temsilcileri bir araya gelerek koalisyon kurmaya yetecek ortak politikalar olup olmadığını test edecek” dedi.

Olası büyük koalisyonun ayrıntılarının henüz belirsizliğini koruduğu belirtilirken Sosyal Demokrat Parti içinde büyük koalisyonda partinin daha da yıpranacağı endişesini taşıyan Genel Başkan Martin Schulz’un son olarak ortaya büyük koalisyon yerine "işbirliği koalisyonu" formülünü attığı anımsatılıyor.  

“DEĞİŞKEN ÇOĞUNLUKLARA” İMKAN VEREN FORMÜL

Buna göre koalisyon protokolünde yer almayan konularda SPD serbest hareket edebilecek, yani CDU/CSU ile olduğu kadar muhalefetle de işbirliği yapabilecek. Partinin sol kanadı tarafından desteklenen bu formülün “değişken çoğunluklara” imkan tanındığına dikkat çekiliyor.

Ancak  Başbakan Merkel bu formülü reddettiği gibi, istikrarsızlık getireceği gerekçesiyle azınlık hükümeti kurmaya da yanaşmıyor. CDU Genel Başkan Yardımcısı Julia Klöckner ise bir gazeteye verdiği demeçte, "Biraz hamilelik olmaz, ya doğru dürüst yapılır ya da hiç yapılmaz” dedi.