Anayasa Mahkemesi'nden Kanal İstanbul kararı

Anayasa Mahkemesi'nden Kanal İstanbul kararı
Anayasa Mahkemesi, Kanal İstanbul'un yap-işlet-devret modeli kapsamına alınmasına ilişkin düzenlemenin iptali istemini reddetti.

Anayasa Mahkemesi, Cumhuriyet Halk Partisi'nin Kanal İstanbul'un yap-işlet-devret modeli kapsamına alınmasına ilişkin düzenlemenin iptali istemini reddetti.

İPTALİ İSTENEN MADDE

TBMM'de 26 Temmuz 2018'de kabul edilen bedelli askerliğe yönelik düzenlemenin de olduğu torba kanunla 3996 sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun'un kapsamını içeren 2. maddesine "Kanal İstanbul ve benzeri su yolu projeleri" ibaresi eklenerek, madde, "Bu Kanun, köprü, tünel, baraj, sulama, içme ve kullanma suyu, ..... Kanal İstanbul ve benzeri su yolu projelerinde .... öngörülen yapı ve tesislerin yaptırılması, işletilmesi ve devredilmesi konularında, yap-işlet-devret modeli çerçevesinde sermaye şirketlerinin veya yabancı şirketlerin görevlendirilmesine ilişkin usul ve esasları kapsar" şeklinde düzenlenmişti.

ÇED RAPORU KABUL EDİLMİŞTİ

Kanal İstanbul projesine ilişkin Çevresel Etki Değerlendirme Raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca uygun bulunarak dün kabul edilmişti.

ÇED Raporu halkın önerilerini almak üzere 10 gün boyunca Bakanlıkta ve İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde halkın görüşüne sunulacak.

İMAMOĞLU YARIN AÇIKLAMA YAPACAK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Sözcüsü Murat Ongun, Kanal İstanbul projesi ile ilgili çok fazla itiraz geldiğini belirterek, "Şehrine sahip çıkan İstanbullulara teşekkürler... Kanal İstanbul Projesi'ne itiraz için çok sayıda vatandaşımız İBB'den bilgi talebinde bulunmuştur. Resmi itiraz ancak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yapılabilmekte, konuyla ilgili yarın Başkan Ekrem İmamoğlu konu ile ilgili açıklama yapacak" dedi.