Ankara'dan kötü haber geldi: Hastaneler doldu taştı, zorunlu olmayan yatışlar ertelendi

Ankara'dan kötü haber geldi: Hastaneler doldu taştı, zorunlu olmayan yatışlar ertelendi
Ankara Tabip Odası’nın ketteki hastanelerin dolması ve yoğun bakımlarda boş yer kalmamasıyla ilgili açıklama sonrası flaş bir karar geldi. Ankara’daki hastanelerde zorunlu olmayan yatışlar ertelenirken, boş yoğun bakım yataklarının tamamı korona tedavisine ayrıldı.

Ankara’da İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm başkanlığında yapılan  "Pandemi Değerlendirme Toplantısı"nda önemli kararlar alındı. Son dönemde kentteki hastanelerin korona virüs hastalarıyla dolması nedeniyle alınan karar ile birlikte hastanelerde zorunlu olmayan yatışlar ertelenirken, boş yoğun bakım yataklarının tamamı korona tedavisine ayrıldı.

"Pandemi Değerlendirme Toplantısı"nda alınan kararla, kent genelindeki hastanelerin klinik servis yatağı sayısının yarısı Covid-19 tedavisi için ayrılacak.

Boş yoğun bakım yataklarının tamamı da bu tedaviye ayrıldı. Ayrıca hastanelere zorunlu olmayan cerrahi vaka alımı durduruldu. Zorunlu olmayan yatışların da ertelendiği bildirildi.

Ankara Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm başkanlığında hizmet başkanlarının da katılımıyla "Pandemi Değerlendirme Toplantısı" yapıldığı belirtildi.

Bu kapsamda, pandemi sürecinde gelinen noktada günlük yatış ihtiyacı gerektiren koronavirüs (Covid-19) hastalarındaki artış dikkate alınarak bazı kararlar alındı.

Buna göre, hastanelerdeki klinik servis yatağı sayısının en az yüzde 50'sinin Covid-19 yatağı olarak ayrılması, boş yoğun bakım yataklarının tamamının Covid-19 yoğun bakım yatağı olarak ayrılması kararlaştırıldı.

Ayrıca, elektif cerrahi vaka alımları ikinci bir talimata kadar durduruldu, elektif dahili yatışlar ertelendi.

Hastaneler için planlanan Covid-19 yataklarının izolasyonlarının uygunluğu için hastane Enfeksiyon Kontrol Komitelerinin uygunluk yazısı istenecek. Enfeksiyon Kontrol Komitelerinin sürece daha etkin olarak katılımları sağlanacak.

Toplantıda alınan kararlar şu şekilde:

Meslek Hastalıkları Hastanesi, mali olarak Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bağlanacak. Covid-19 hastalarına bakan tıbbi ekibin dışında kalan tıbbi ekip Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevlendirilecek. Sadece Meslek Hastalıkları Hastanesi’ndeki Meslek Hastalıkları Poliklinikleri görev yapmaya devam edecek.

Ancak bu polikliniğe başvuran hastalardan hastaneye yatması gereken olursa Atatürk Göğüs (Sanatoryum) Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yatışı yapılacak. Meslek Hastalıkları Hastanesi’ndeki Toksikoloji laboratuvarı bu hastalar için hizmet vermeye devam edecek.

Beytepe Murad Erdi Eker Devlet Hastanesi mali olarak Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bağlanacak. Covid-19 hastalarına bakan tıbbi ekibin dışında kalan tıbbi ekibin isteyenlerinin geçici görevleri il içerisinde yapılacak.

İlçe Devlet Hastaneleri Covid-19 hastalarının tedavisini bilim kurulunun algoritmaları yönünde kendileri yapacak. Sadece PCR (+) yoğun bakım hastaları ile PCR (-) ya da daha test sonucu çıkmamış ama CT (+) yoğun bakım hastalarını merkez hastanelerine sevk edecekler.

ANKARA TABİP ODASINDAN KORKUTAN AÇIKLAMALAR GELMİŞTİ

Ankara Tabip Odası yaptığı açıklamada kentteki hastanelerin yoğun bakımlarının dolduğu ve yoğun bakımda yatması gereken hastaların sedyelerde tedavi gördüğü belirtilmişti. Ankara Tabip Odası’nın yayınladığı analizde “Pandemi hastaneleri dışındaki kamu sağlık kuruluşlarının yoğun bakımlarında da ciddi sıkıntılar yaşanıyor" ifadelerine de yer verilerek “Klinik olarak semptomu olan ve akciğer tomografisinde yaygın pnömonik infiltrasyonu bulunan hastalara yer bulunmamaktadır. Yoğun bakım ünitesinde yatması gereken hastalar acil servislerde sedyeler üzerinde takip edilmektedir” denildi.

HASTALAR EVLERİNE GÖNDERİLİYOR”

Analizdeki diğer değerlendirmeler şöyle:

“Özellikle pandemi hastanelerinde anlık olarak değişmekle birlikte doluluktan dolayı servis ve yoğun bakım üniteleri COVID-19 hastası kabul edemez hale geldi.

“Klinik olarak semptomu olan ve akciğer tomografisinde yaygın pnömotik infiltrasyonu bulunan hastalara yer bulunmuyor.

“Yoğun bakım ünitesinde yatması gereken hastalar acil servislerde sedyeler üzerinde takip ediliyor.

“Bu hastanelere başvuran hastalar zaman zaman diğer hastanelere yönlendirilirken, pandemi dışındaki hastaneler, normal sağlık hizmeti sunan sağlık kuruluşlarında da yer bulunamayınca hastalar evlerine gönderiliyor.”

ODALARA İKİŞER HASTA 

“Yeniden açılma döneminde yani 1 Haziran’dan itibaren normal sağlık hizmeti sunumu için planlanan ve pandemi hastanesi olmayan birçok hastane vaka sayılarındaki artış nedeniyle COVID-19 hastası dışında hastaya hizmet veremiyor.

“Pandemi hastanelerinde salgının en yoğun olduğu Nisan-Mayıs aylarında dahi her odaya bir pozitif hasta kabul edilirken, şimdilerde bu odalara ikişer hasta yatırılıyor.

“Ankara’da kamu özel işbirliği ile işletilen bir hastane de COVID-19 hastalarının kabul edildiği her biri yoğun bakım ünitesinin hasta kapasitesi normal koşullarda 16 iken bu yoğun bakım ünitelerine de 8'er hasta ilave edilmiş, 16 hasta kapasiteli yoğun bakım ünitelerinde 24 hastaya hizmet verilmeye başlandı.

“KRONİK HASTALAR COVID-19 HASTALARIYLA BİRLİKTE”

“Sadece COVID-19 hastası kabul etmesi gereken pandemi hastaneleri sağlık kurulu hizmetine de açılarak günlük 100'ün üzerinde Sağlık Kurulu hastasına hizmet verilmeye başlandı. Yaşlı ve kronik rahatsızlığı bulunan hastaların, COVID-19 hastalarıyla aynı ortamda sağlık hizmeti almaları büyük bir risk oluşturuyor.

“Bu yoğunluk, pandemi hastanelerinde sosyal mesafe ve hijyen önlemlerinin de geri plana itilmesine ve uzayan kuyruklarda bulaş riskinin çok fazla artmasına sebep oldu.

“Salgın döneminde ancak bulaş kaynağına ulaşarak, karantina ve izolasyon sağlanarak bulaş engellenebilir. Temel koruyucu sağlık hizmetinin; epidemiyoloji bilimine uygun yapılmadığı ve hastaların tedavilerinin kurumlarında karşılandığı durumlarda sağlık kuruluşları yetersiz kalabilir ve toplum ve elbette sağlık çalışanları ağır bedeller ödemeyle karşı karşıya kalabilir.”

09f70942-dc6d-4518-b795-ec02f6321074.jpg