Apple'ın kutusunda hâlâ şarj aleti yok. Kâr elde etmeye devam ediyor

Apple'ın kutusunda hâlâ şarj aleti yok. Kâr elde etmeye devam ediyor
"Apple, hâlâ telefon kutularına şarj aletini eklemediği sebebiyle ek gelir elde etmeye devam ediyor" şeklinde iddialarda bulunuldu. İddialar eğer doğruysa Apple bu şekilde 550 bin ton madeni cevher tasarrufu sağlıyor.

ShiftDelete''den aktarılan bilgilere göre;  Apple, iPhone 12 serisiyle birlikte kutulardan şarj aleti ve kulaklık gibi aksesuarları çıkarmaya başlayarak akıllı telefon dünyasında bir ilke imza atmıştı. Oldukça tartışma yaratan bu karar için “çevreyi korumak ve karbon ayak izini azaltmak amaçlı” dese de akabinde elde ettiği 6,5 milyar dolarlık ek kâr ile kafaları karıştırmıştı. Görünüşe göre Apple’ın bu kararla elde ettiği kazanç bununla sınırlı değil.

Kutudan şarj aleti koymama politikası eleştiriler eşliğinde devam ediyor. Bu konuda geri adım atmamayı düşünen şirket, bir yandan da elde ettiği kazançla gündem olmaya devam ediyor. Şirket, yaptığı açıklamada kutudan şarj aletini çıkarma planı ile 550 bin tonluk bakır, kalay ve çinko cevheri tasarrufu sağladığını açıkladı.

Apple’ın 6,5 milyar dolarlık ek kârın yanı sıra 550 bin tonluk madeni cevher tasarrufu etmesi çevreciler tarafından hoş karşılansa da şirketin tamamen gelir amaçlı yaptığını düşünen kesim de az değil. Nitekim şirket, aksesuarları kutudan çıkarmış olmasına rağmen akıllı telefonlarında herhangi bir indirime gitmedi. Öte yandan Apple, madeni cevher tasarrufunu şu cümlelerle ifade etti.

Şarj cihazı artık dahil değil ve bu değişiklik gerçekten de oldukça cüretkar. Tahminlere göre 550 bin ton bakır, kalay ve çinko cevheri tasarrufu sağladık. Dünya kaynaklarının daha az kullanılması buna değer.

Öte yandan Apple bu kararla ilgili bazı zorlu süreçlerden geçiyor Öyle ki geçtiğimiz aylarda Brezilya, kutudan şarj aleti çıkarmanın Tüketici Haklarına aykırı olduğu nedeniyle Apple’a 2 milyon dolar tazminat vermişti. Devam eden süreçte şirket, yürüttüğü bu politikayı Brezilya’da yürürlükten kaldırabilir.

İlgili Haberler