Apple’a Avustralya’da ceza

Apple’a  Avustralya’da ceza
Avustralya yargısı ABD'li teknoloji devi Apple'a, 3. taraflar tarafından onarım gördükleri gerekçesiyle iPhone ve iPad'leri tamir etmeyi reddettiği gerekçesiyle 6.5 milyon dolar ceza verdi.

Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC) geçen sene kullanıcılardan gelen şikayetler sonrası Apple'ı dava etmişti.

Apple onarım ve değişim konusundaki hakları konusunda 275 kişiyi yanılttığını kabul etti. Avustralya Federal Mahkemesi de bu eylemlerin ülkenin tüketici kanunlarını ihlal ettiği hükmüne vardı.

Soruşturma Apple'ın 'Hata 53' hakkındaki şikayetlerin ardından başlamıştı.

Kullancıların bir yazılım güncellemesi yapmasının ardından çıkan hata iPhone ve iPad'leri işlemez kılmıştı.

ACCC'nin açıklamasına göre Apple tamirat isteyen kullanıcıların bir kısmına bu hizmeti vermeyi reddetti. Şirket bu kullanıcıların cihazlarının daha önce 3. taraflar tarafından onarım görmesini gerekçe olarak sundu.

ACCC birçok vakada 3. taraf onarımların çatlak ekran gibi söz konusu hatayla ilgisiz sorunlar nedeniyle yapılmasına rağmen Apple'ın kullanıcıların onarım talebini reddettiğini vurguladı.

Komisyon Apple ile 5.000 müşteriye hata nedeniyle oluşan zararları karşılaması yönünde iletişime geçtiklerini de belirtti.

Apple, 2016'da da 'Hata 53' nedeniyle gelen şikayetlerin ardından özür dilemek ve hatayı düzeltmek zorunda kalmıştı.