Araba satmayı ve almayı düşünenler dikkat! İşte 5 kritik nokta

Araba satmayı ve almayı düşünenler dikkat! İşte 5 kritik nokta
Otomobil alırken ve satarken dolandırılma olaylarına karşı 5 önemli kuralın ihmal edilmemesi gerektiğini belirten sigorta uzmanları, ''Ekspertiz raporu alın, kapora verirken kimlik bilgilerini alın, satışı noterde yapın, plakasız araç almayın. Fiyatı ucuz aracı araştırın'' şeklinde uyardı.

DÜNDAR BALTIK - YENİÇAĞ

ARABA, özellikle son yarım asırdır insanların günlük ulaşım ihtiyacını karşılayan en önemli araçlardan biri. Hayatı kolaylaştıran bu önemli aracın özellikle alış ve satış işlemleri beraberinde dikkat edilmesi gereken bazı noktaları önem arzediyor. Birçok kişi bu konularda yetersiz bilgiye sahip durumda. Araç alım satımı konusunda bazı önemli noktalar hakkında bilgi sahibi olmak; yaşanabilecek olumsuzlukları ortadan kaldırdığı kadar, dolandırıcılık ve araç kaybetme riski gibi faktörlerin önüne de geçmektedir.

150 yılı aşkın köklü geçmişiyle müşterilerine hizmet veren Generali Sigorta, araba alırken ve satarken dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı. Araç alım ve satımlarda endişe duyulan ilk konu önceki kazaları ve sorunlarıdır. Satmak isteyen kişi aracın sorunlarını ve kazalarını saklayabilir. Satıcı tarafta iseniz bir oto ekspertiz raporunuzun olması alıcıya güven verecektir.

Alış ve satışlarda en çok kullanılan kavramların başında yer alan kapora kelimesi, satışlarında karşılıklı güvenin sembolü haline gelmiştir. Ancak kapora talep edilen satışlarda elden ödeme yapılmaması ve satıcının kimlik kartı, hesap cüzdanı, ehliyet ve ruhsatı gibi belgelerin fotokopisi alındıktan sonra anlaşılması oldukça önemlidir. Plakası olmayan araçlarda plaka talep edilmeli ve sorgulama yapılmaldır.

Satış işleminde ödemeyi noterde yapın. Dolandırıcıların sıklıkla başvurduğu yöntemler arasında yer alan; ödemenin başkası tarafından yapılacağı, ortak bir noktada buluşup satış işleminin gerçekleştirilmesi ve sahte para kullanımı gibi durumlara oldukça sık rastlanmaktadır. Araç satım ve alımlarında aceleci davranılmamalı, yasal konular hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Ayrıca aracın değeri normal piyasa değerine göre düşük ise biraz daha şüpheci davranılmalıdır. Çünkü dolandırıcılar ellerindeki araçları değerinin altına çekerek göz boyayarak aceleyle satılmalarını sağlıyor.

İlgili Haberler