Araştırma: İstilacı türler dünyada küresel zarara yol açtı

Araştırma: İstilacı türler dünyada küresel zarara yol açtı
Bilim adamları, kontrolsüz şekilde yayılan Amerikan kurbağası ve kahverengi ağaç yılanının 1986'dan bu yana dünya ekonomisine 16.3 milyar dolar küresel hasara sebep olduklarını açıkladı.

Bilim insanları yaptıkları araştırma sonucunda istilacı türler olarak bilinen Amerikan boğa kurbağası ve kahverengi ağaç yılanının, diğer türlerden daha fazla zarardan sorumlu olduklarını ortaya koydu. Yapılan araştırmada dünya çapında istilacı türlerin yarattığı ekonomik zarar ve istilacı türlerin etkenleri ele alındı.

Bilim adamları, Amerikan boğa kurbağası ve kahverengi ağaç yılanının 1986''dan bu yana dünyada 16.3 milyar dolar küresel hasara sebep olduklarını işaret etti.

BBC’de yer alan habere göre; Öte yandan ekolojik zarara ek olarak, istilacı türlerin çiftlik ürünlerine zarar verdiği ve elektrik kesintilerini tetikledikleri belirtildi.

Araştırmacılar bulgularının gelecekte istilacı türlerin engellenmesine yardımcı olmak için daha fazla yatırımı teşvik edeceğini umuyor.

Avrupa''da kontrolsüz şekilde üreyen Amerikan boğa kurbağası, iddialı ve maliyetli yönetim programlarının gerçekleşmesi gerektiğini ortaya koydu.

30 cm uzunluğa ve yarım kilo ağırlığa kadar büyüyebilen amfibinin yayılmasını önlemek için yetkililer, bilinen üreme alanlarının çevresine kurbağaların geçmesini engelleyen çitler yerleştirmek zorunda kaldığı belirtiliyor.

Yazarlar tarafından alıntılanan daha eski bir AB çalışmasına göre, amfibilerin kaçmasını önlemek için sadece beş göleti çitle çevirmek Alman yetkililere 270.000 Euro''ya mal oldu.

Çalışmanın yazarları, bulgularının, yetkilileri gelecekte haşere kontrollerine ve diğer biyogüvenlik önlemlerine daha fazla yatırım yapmaya teşvik edeceğini umuyor.