Bağımsız akaryakıt bayileri kurulacak

Bağımsız akaryakıt bayileri kurulacak
Bağımsız akaryakıt bayileri kurulacak

Rafineri sahipleri, akaryakıt dağıtım şirketi kurabilecek. Ulusal marker; akaryakıtların tamamına uygulanacak. Bir süre önce kal

Rafineri sahipleri, akaryakıt dağıtım şirketi kurabilecek. Ulusal marker; akaryakıtların tamamına uygulanacak. Bir süre önce kaldırılan promosyon uygulaması yeniden serbestleştiriliyor

 

Enerji Bakanlığı, akaryakıt ve LPG sektörlerinde köklü değişiklik öngören ’Akaryakıt Piyasası Kanunu Tasarısı Taslağı’nı sektörün görüşlerine açtı.
Sektöre önemli yenilikler getiren taslağa göre; halen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’na bağlı olan petrol ve LPG daireleri, Enerji Bakanlığı’na bağlanıyor. Taslakla, rafineri lisansı sahiplerine akaryakıt dağıtım şirketi kurma imkanı tanınıyor. Sektörde faaliyet gösterecek ve dağıtım şirketi olacak rafinerici, diğer dağıtım şirketlerinin de ürün taleplerini karşılamak zorunda olacak. Taslağın sektöre getirdiği en önemli yeniliklerden birisi de ’bağımsız bayilik’oldu. Bağımsız bayiler, direkt yurtdışından akaryakıt ithal edebilecek. Bağımsız bayilerde otomasyon sistemini kuracak.

 


Bakanlık denetleyecek

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt ve LPG sektörlerinden çekiliyor. Bu sektörlerde lisanslama ve lisans iptaline ilişkin işlemleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yerine getirecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ’Akaryakıt Piyasası Yasa Tasarısı Taslağı’nı, Bolu’da geçtiğimiz Cumartesi günü düzenlenen toplantıda, akaryakıt ve LPG sektörlerine açtı. Taslağa göre akaryakıt piyasasına ilişkin düzenlemeler Enerji Bakanlığı’nın görevleri arasına alınıyor. Petrol Piyasası Kanunu ve LPG Piyasası Kanunu yürürlükten kaldırılıyor. Taslağa göre kaçakçılıktan dolayı haklarında kesinleşmiş mahkûmiyet kararı olanlara lisans, müstakil depolama ve bayi faaliyet izni verilmeyecek.

 


Bazı yenilikler

* Buna göre; rafineri lisansı sahipleri, akaryakıt dağıtım şirketi kurabilecek.
* Ulusal marker; otogaz LPG, otogaz LNG ve otogaz CNG dışındaki akaryakıtların tamamına uygulanacak.
* Bir süre önce kaldırılan promosyon uygulaması da yeniden serbestleştiriliyor.

 

Fatih Birol: Enerji faturamız 70 milyar dolara çıkacak

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Dr. Fatih Birol, “Türkiye ekonomisi normal büyüme hızına geçtiği zaman önümüzdeki 5-6 yıl içinde 65-70 milyar dolarlık bir enerji faturası olacağını düşünüyorum. Bu enerji faturası da Türkiye için ciddi bir baş ağrısı olacak eğer bu konuda önlemler almazsak” şeklinde konuştu. Birol, “Türkiye, bulunduğu yer bakımından Irak ve Rus gazını yarı fiyatına alabilme şansına sahip olabilecek” dedi.
Fatih Birol, şunları kaydetti: “Yenilenebilir enerjiler bakımından da hidroelektrik önemli bir rol oynarken, Türkiye’nin ciddî rüzgâr ve güneş kaynağı da mevcut. Bu kaynakların katkısı artarken Türkiye’nin enerji sepetinde ciddi bir değişikliğe yol açmasını beklemiyorum. 2020’den sonra Türkiye hâlâ petrol, doğal gaz, kömür ve nükleere bağımlı olmaya devam edecek.”

 


Irak’ta söz sahipliği

Birol, sözlerini şöyle tamamladı, “Türkiye’nin öncelikle, petrol ve doğal gaz alanlarında Irak’ın hem kuzeyinde hem güneyinde hem de merkezinde söz sahibi olması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye gibi inşaat, gıda, hizmet sektörlerinde ciddi tecrübeleri olan bir ülkenin ciddi bir pay alabileceğini düşünüyorum.”