'Petrolde manipülatif ve spekülatif oyun var'

'Petrolde manipülatif ve spekülatif oyun var'
'Petrolde manipülatif ve spekülatif oyun var'

Doğal gaza zam yapılıp yapılmayacağı sorusuna cevap vermekten kaçınan Enerji Bakanı Yıldız, petrol fiyatlarında manipülatif dalg

Doğal gaza zam yapılıp yapılmayacağı sorusuna cevap vermekten kaçınan Enerji Bakanı Yıldız, petrol fiyatlarında manipülatif dalgalanma görüldüğünü ve dünyanın Türkiye’ye yük olduğunu söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Ham petrol fiyatlarının hak ettiği yerde olmadığına inanıyorum. Bazı istikrarsızlıklardan kaynaklanan spekülatif hatta manipülatif fiyat dalgalanmaları olduğunu söyleyebilirim” dedi. Yıldız, Kayseri Valiliğini ziyaretinden önce gazetecilerin, doğal gaza zam yapılıp, yapılmayacağı yönündeki sorusunu yanıtladı. Zam konusunun sürekli konuşulduğuna dikkati çeken Yıldız, “Gerek ham petrol gerekse doğal gaz ve döviz fiyatlarının bizi zorladığını söyleyebilirim. Her ay bunu kendi içerisinde değerlendiriyoruz. Buradaki amacımız, zorlu kış koşullarında vatandaşlarımızın bu hizmeti kesintisiz almalarıdır. Asıl gündemimiz bu” dedi.

Dünya bize yük oluyor
Doğalgaz fiyatlarının, bulunduğu ayda, elektrik fiyatlarının ise her 3  ayda bir değerlendirildiğini anımsatan Yıldız, şunları kaydetti:  “Bu açıdan 3 ay geride kaldı. Mart ayı ne olacak? Mart ayını da değerlendireceğiz. Ham petrol fiyatlarının hak ettiği yerde olmadığına inanıyorum. Bazı istikrarsızlıklardan kaynaklanan spekülatif hatta manipülatif fiyat dalgalanmaları olduğunu söyleyebilirim. Bu dalgalanmaların, dolayısıyla dünyanın bize yük olduğunu söyleyebilirim. Ham petrol ve ham petrole bağlı olarak  formülize edilen doğalgaz fiyatlarının etkilendiğini söyleyebilirim.” Bu arada, Türkiye’de yapılan tarım ve hayvancılıktan elde edilen gübrelerin ve diğer organik atıkların biyogaz tesislerinde işlenerek elektrik ve ısı enerjisine dönüştürülmesi için düğmeye basıldı. Bu kapsamda Türkiye’nin ilk biyogaz projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Federal Alman Çevre, Doğa Koruma ve Nükleer Güvenlik Bakanlığı arasındaki ’Çevre Alanında Ortak İkili İşbirliği’çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Projenin 2014 yılında hayata geçirilmesi için önümüzdeki iki yıllık süre içinde yasal mevzuat çalışmaları başlayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, projenin başarıyla tamamlanması için çalışmalarını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yakın işbirliği içerisinde yürütüyor.

Türkiye’nin ilk biyogaz projesi üç temel hedef çerçevesinde şekillendirildi. Öncelikle hayvansal atıkların yönetimine ilişkin yasal altyapı oluşturulacak.

2014’te devrede olacak
İkinci aşamada biyogaz konusunda kurumsal kapasite geliştirilme çalışmalarının ardından son aşamada seçilecek pilot bölgede sürdürülebilir bir şekilde işletilebilecek örnek bir biyogaz tesisi kurulacak. Proje için Amasya’nın Suluova İlçesi’nin hayvansal atık sorunu ve biyogaz potansiyelini belirlemeye yönelik olarak Alman biyogaz uzmanlarınca detaylı bir analiz çalışması yapıldı. Projenin 2014 yılında hayata geçirilmesi için önümüzdeki iki yıllık süre içinde yasal mevzuat çalışmaları başlayacak ve Alman uzmanlarca teknik ve danışmanlık hizmeti verilerek desteklenecek.