Şaka gibi

Şaka gibi
Türkiye’nin çatışmaların tüm şiddetiyle sürdüğü Irak’ta mahsur kalan Hindistan vatandaşlarının tahliyesine yardımcı olacağı bildirilirken Hindistan’ın bu amaçla “büyük bir operasyon” planladığı belirtildi.

Hindistan’ın İngilizce gazetelerinden 1.5 milyon tirajlı Deccan Chronicle sitesinde yer verilen haberde “Önemli bir ilerleme ile Hindistan, Irak’ta mahsur kalan vatandaşlarını kurtarmaya ve tahliye etmeye yönelik operasyonları yapmak için Türkiye, Ürdün ve Suriye’den izin almayı başardı” denildi. Gazete, “Üst düzey yetkililer, kurtarma operasyonunun ayrıntıları konusunda son derece ketum olmayı sürdürürken kaynaklar, ‘Irak’ın komşu ülkelerinin bizim taleplerimize yanıtı, son derece olumlu oldu’ diyerek teyit etti” şeklinde yazdıktan sonra “Hindistan, deniz ve kara rotalarını kullanarak son zamanların en büyük kurtarma operasyonlarından birini planlıyor” ifadelerini kullandı. 

IŞİD’ın hedefi gençler
Öte yandan, terör örgütü IŞİD’in Irak’ta Türk ve Kürt gençlere “çengel” atmaya çalıştığı öne sürülüyor. Amerika’nın Sesi (VOA), “Türkiye’de gençler IŞİD’in hedefinde” başlıklı haberinde IŞİD, internetten yayınladığı mesajlarla gençleri cihatçı saflarına katılmaya çağırdığını söylerken “IŞİD’in ne zaman Türkiye’yi de adına katıp savaş hatlarını derinleştireceği, gözlemcilerin sıkça sormaya başladığı bir soru oldu” dedi. VOA, Türkiye muhabiri Dorian Jones imzası ile yayınladığı Diyarbakır mahreçli haberinde şunları kaydetti: “IŞİD’in bu ilerleyişi Türkiye’de de kaygılara yol açıyor, özellikle de hem Irak’a, hem de Suriye’ye komşu olan Türkiye’nin güneydoğusunda. Güneydoğu Anadolu nüfusunun çoğunluğunu oluşturan Kürtler’in önemli bir kısmı dindar bir toplum. Uzmanlara göre bu, gerek yoksulluk çeken, gerek özerklik arayan Kürtler’le çatışma yaşanan bölgeyi, IŞİD gibi örgütlere militan kazandırmada ideal bir yer haline getiriyor.”