Reyhanlı köylüleri için ceza gibi bir çözüm!..

Reyhanlı köylüleri için ceza gibi bir çözüm!..
Reyhanlı köylüleri için ceza gibi bir çözüm!..

CHP Milletvekili M. Ali Ediboğlu, Hatay’ın Reyhanlı ilçesine baraj yapımı dolayısıyla köylülerin mayınlı araziye yerleştir

CHP Milletvekili M. Ali Ediboğlu, Hatay’ın Reyhanlı ilçesine baraj yapımı dolayısıyla köylülerin mayınlı araziye yerleştirilmek istenmesini eleştirdi

 

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, Reyhanlı ilçesine yapılacak barajdan dolayı topraklarından olacak Mehmetbeyli köyü sakinlerinin mayınlı arazide iskan edilmek istenmesine sert tepki gösterdi. Ediboğlu, “Sınıra sıfır noktasına yani mayınlı araziye köylüleri yerleştirmek istiyorlar. 300 metre ötede PYD var. Her gün PYD ile muhalif gruplar arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle can güvenlikleri yok. Çocukları da kaçakçı olacak” dedi. Ediboğlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na verdiği soru önergesinde, 2015 yılının mayıs ayında yapılacağı belirtilen Reyhanlı barajı nedeniyle sınıra yakın Mehmetbeyli Köyü’nün sular altında kalacağını anımsattı. Ediboğlu, “Bakan Eroğlu, Mehmetbeyli Köyü sakinlerinin bu mağduriyetlerini nasıl çözmeyi düşünüyor. Mağdur olan Mehmetbeyli Köyü sakinlerine niçin sınıra uzak bir yerde parsel tahsis edilmez. Bakan Eroğlu’nun sorularıma geciktirmeden yanıt vermesini ve sorunu çözmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Ediboğlu, köylülerin  mayınlı arazi yerine TİGEM’in elinde bulunan uygun araziye yerleştirilmesinin daha doğru bir yöntem olacağını vurguladı. TİGEM arazilerinin özelleştirme adı altında yağmalandığını ifade eden Ediboğlu, “Köylüler TİGEM’in arazilerini satın almak istiyorlar. Ancak hükümet araziyi köylülere satmak yerine kendine yakın işadamlarına veriyor” dedi.

 


1 milyar zarar

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, daha önce de Amik Ovasında Kılavuzlu, Reyhanlı ve Dostluk Barajlarının tamamlanmaması nedeniyle çiftçilerin zor durumda olduğunu belirtmişti. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yazılı olarak cevaplaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi veren Milletvekili Ediboğlu yapımı tamamlanmayan barajlar nedeniyle Hatay çiftçisinin yılda 1 milyar lira zarar ettiğini belirtti. Ediboğlu, verimli topraklarının yanı sıra uygun iklim koşuluyla Türkiye’nin tarıma elverişli en önemli ovalarından biri olarak gösterilen ancak, uzun yıllardır sulama suyu sıkıntısının yaşandığı Hatay’ın Amik Ovasının kurulacak Reyhanlı ve Dostluk barajları ile rahatlayacağını söyledi.

 


Tedbir alınmıyor

Bölge çiftçisi için çok önemli olan ve 1994 yılında temeli atılan Kahramanmaraş Aksu projesi içinde yer alan Kılavuzlu Barajının bitmesine rağmen, barajdaki bu suyu Amik ovasına aktaracak kanalların ne zaman tamamlanacağını Bakan Eroğlu’na soran Ediboğlu önergesinde “Hatay’daki çiftçilere hayat verecek olan bu baraj suyunu taşıyacak kanalların bir türlü yapılmaması veya yapılamaması sadece Hatay çiftçisine yılda 1 milyar lira zarara mal olduğu bilinmekle beraber, bu zararların giderilmesine yönelik tedbir almayı düşünüyor musunuz?” sorusunu yöneltti.