Astronotlardan ilginç keşif: Ay çukurunda yaşayacaklar

Astronotlardan ilginç keşif: Ay çukurunda yaşayacaklar
Bilim insanları Ay'da yer alan çukurların astronotlar için çok daha iyi koşullar sunabileceğini açıkladı.

ShiftDelete''den aktarılan bilgilere göre; California Üniversitesi’nden (UCLA) araştırmacılar, ayın yüzeyindeki çukurlarda sıcaklık değerlerini ölçtü. Büyük oranda çukurların 17 derecede kaldığı açıklandı. Gündüzleri 127 dereceye, geceleri ise -173 dereceye kadar ulaşabilen Ay yüzeyi koşullarına rağmen, çukurlardaki koşulların oldukça iyi olduğu açıklandı.

Çukurların sıcaklığı, ayın yörüngesinde dönen ve ay yüzeyinin görüntülerini alan bir NASA uzay aracı olan Lunar Reconnaissance Orbiter’dan (LRO) alınan veriler kullanılarak açıklandı. LRO, yaklaşık 100 metre derinliğe sahip birçok çukuru analiz etti. California Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının açıklamasına göre, bazı çukurların gündüzleri fazla ısınmasını önleyen ve geceleri ısıyı içeride tutan bir kaya çıkıntısı bulundu.

Ay yüzeyindeki sıcaklıklardaki büyük dalgalanmaların her birinin yaklaşık 15 gün süren uzun gün ve gecelerden kaynaklandığı açıklandı. Bu çukurların, gelecekteki Ay kaşifleri için koşulları daha yönetilebilir hale getirmeye yardımcı olacağı ortaya çıktı. Önümüzdeki süreçte kurulacak olası bir ay üssü için de bu çukurların oldukça uygun göründüğü belirtildi.

İlgili Haberler