Atatürk'ün talimatıyla kurulan botanik bahçe Diyanet'e verildi, bakımsızlıktan bu hale geldi

Atatürk'ün talimatıyla kurulan botanik bahçe Diyanet'e verildi, bakımsızlıktan bu hale geldi
Atatürk’ün talimatıyla kurulan Türkiye’nin en eski botanik bahçesi olan Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi, Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilince bakımsızlıktan kuruduğu iddia edildi.

Atatürk''ün talimatıyla 1935 yılında kurulan İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi 1995''de SİT alanı ilan edildi. Türkiye''nin en eski botanik bahçesi 2015 yılında şeyhülislamlık evi bulunduğu için Diyanet''e bağlandı fakat günümüze geldiğimizde bu değerli bahçenin bakımsızlıktan kuruduğu ortaya çıktı. Bahçe’de güvenliğin olmadığı, bahçıvanın da yakında emekli olacağı iddia edildi.

1933 yılındaki üniversite reformu sonrası bizzat Atatürk''ün daveti üzerine Türkiye''ye gelen ünlü botanikçiler Prof. Dr. Alfred Heilbronn ve Prof. Dr. Leo Brauner, 1935 yılında Atatürk''ün talimatıyla İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi''ni kurmuştu.

DİYANET''E DEVREDİLDİ, BAKIMSIZLIKTAN KURUDU

Türkiye için büyük, değerli bir miras olan Bahçe, 2015 yılında müftülük hizmetlerinde kullanılması amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı''na devredildi.

Diyanet’e geçme sebebi ise Osmanlı döneminde şeyhülislamlık evi bulunduğu için müftülüğe geçmesinin uygun olduğu görüldü.

Yaklaşık 5 bin tür bitkinin bulunduğu Türkiye''nin en eski botanik bahçesi bakımsızlıktan kurudu, metruk bir hale geldi.

TEPKİ TOPLADI

Sosyal medyanın da gündemine gelen Bahçe’nin durumu tepki topladı.

Tezcan Temelkuran, sosyal medya hesabından Bahçe’nin durumu için “Yeter” diyerek tepki gösterdi.

Temelkuran, paylaşımında şu ifadeleri kaydetti:

“Atatürk’ün talimatıyla 1935’te kurulan Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi, 2015’te Diyanet’e tahsis edildi. Şimdi bahçedeki bitkiler kurudu. Dünyanın sayılı bahçelerinden biriyken metruk bir hal aldı. Her mahalleye cami! Yeter!”