Takımlar artık bu golü atamayacaklar!

Takımlar artık bu golü atamayacaklar!
Futbolda Avrupa kupaları bugün son 16 tur maçlarıyla yeniden başlayacak.

Bugün son 16 turuyla yeniden start alacak Şampiyonlar Ligi ile Avrupa Ligi ve Konferans Ligi play-off maçları ilk kez bir yeniliğe sahne olacak. Geçtiğimiz yıl haziran ayında UEFA İcra Kurulu tarafından alınan kararla birlikte deplasman golü uygulaması kaldırılmıştı. UEFA’nın bu kararının ardından Avrupa’daki ülke federasyonları da elemeli maçlarda uygulanmakta olan deplasman golü uygulamasına son verdiler.

Uygulama nasıl başladı

UEFA deplasman golü kuralını ilk kez 1965 yılında uygulamaya başladı. Uygulama o zamanki zorlu deplasmana gidiş koşulları, deplasman seyircisi olmaması gibi gerekçelerle başlatıldı. Başlayış o başlayış oldu ve geçtiğimiz sezonun sonuna kadar uygulama sürdü.

UEFA deplasman golü uygulamasını neden kaldırdı?

Bu konuda özellikle bu uygulama nedeniyle canı acıyıp elenen kulüplerden eleştiriler geliyordu. Ancak Alman ARD Televizyonuna bağlı Spotschau internet sitesinde yer alan habere göre İsviçre’nin Young Boys kulübü CEO’su Wanja Greuel UEFA’ya yaptığı bireysel başvuru ile bu kararın önünü açmış. İsviçreli anne Alman bir babanın çocuğu olan ve Kaiserslautern’de dünyaya gelen Greuel, Spox’a verdiği röportajda bu kararın kendisinin başvurusu sonrasında gerçekleştiğini düşünüyor.

Çocukluğundan beri takıntılı

Çocukluğunda koyu bir Kaiserslautern taraftarı olan Young Boys CEO’su 1991/92 sezonunda Şampiyon Kulüpler Kupası’nda takımının ilk maçta 2-0’lık yenilginin ardından Barcelona’yı rövanşta 3-1 yenmesine rağmen deplasman golü uygulaması nedeniyle elenmesine çok üzülmüş ve o zamandan bu yana bunu bir takıntı haline getirmiş. Wanja Greuel, 2019 yılında Avrupa Kulüpler Birliği Yönetim Kurulu üyesi olduktan sonra da bu konuda hemen harekete geçmiş ve Avrupa kulüplerinin de çoğunlukla destek vermesiyle UEFA Kulüp Yarışma Komitesi’ne ulaşan başvuruyu yapmış. Komite’nin İcra Kurulu’na tavsiyesiyle de deplasman golü kuralı 56 yıl sonra uygulamadan kaldırılmış oldu. Greuel, deplasman golü kuralının uygulanmamasının futbolu daha adil ve çekici hale getireceğinden emin.

İstatistikler ne diyor

Diğer yandan UEFA’da kararın alınmasının ardından eski deplasman zorluklarının kalmadığını istatistiklerle açıklamıştı. 70’li yıllarda ev sahibi takımlar %61 deplasman takımları %19 oranda kazanırken bu oran son yıllarda 47-30 aralığına kadar inmiş durumda. UEFA Başkanı Çeferin de bu konudaki açıklamasında bu duruma dikkat çekerek UEFA İcra Kurulu’nun doğru bir karar aldığını belirtti.

Aynı sayıda gol atılması durumunda uzatma oynanacak

Yeni uygulamaya göre iki takım arasında oynanan iki karşılaşmada karşılıklı aynı sayıda gol atılması durumunda karşılaşmalar uzatmaya gidiyor.

Kaynak: Ajansspor