Adalet Bakanı Ergin dinlemeye takılmış!

Adalet Bakanı Ergin dinlemeye takılmış!
Adalet Bakanı Ergin dinlemeye takılmış!

Başbakan’ın ofisinde çıkan“böcek”, AKP’nin ne kadar çok dinlendiğinin itirafı için işaret fişeğine dönüş

Başbakan’ın ofisinde çıkan“böcek”, AKP’nin ne kadar çok dinlendiğinin itirafı için işaret fişeğine dönüştü. Bu kez Adalet Bakanı Sadullah Ergin, sahne aldı: Hatay’da bir mülakatımı kaydetmişler

 

11 yıl sonra gelen açıklama

 

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın  “böcek”  açıklaması sonrası AKP’nin tek gündemi de yasa dışı dinlemeler ve mağduriyet yakınmaları oldu. Mehmet Ali Şahin ve Bülent Arınç’ı dün bir TV kanalında canlı yayına katılan Adalet Bakanı Sadullah Ergin izledi: 2001 yılında AK Parti Hatay İl Başkanlığı’nda bir başka ülkenin konsolosu ile yaptığım mülakat da dinlenmişti.

 

İdari ve adli soruşturma açıldı

 

Yasa dışı dinlemenin başka ülkelerde de yaşandığını savunan Bakan Ergin, “Her ülkenin belli miktarda bunu yaşadığını düşünüyoruz. Bunlarla mücadele başladı. ‘Bitirdik’ deme imkânı yok, azaltmaya çalışıyoruz. Başbakanlık hem idari hem adli soruşturma yürütüyor” dedi. Ergin, yasa dışı ses ve görüntü kaydedenlere verilen cezayı yüzde 100 artırdıklarını belirtti.

 

“Ciddiyetle üzerine gidilmeli”

 

Teknolojinin gelişmesiyle beraber mücadelenin de giderek zorlaştığını ifade eden Ergin, dinleme olayına bir başka ülkenin karışıp karışmadığına yönelik iddiaların hatırlatılması üzerine, “İdari ve adli soruşturma sonucunda ortaya çıkacak tabloya bakacağız. Ancak bu tip hadiseler, üzerine ciddiyetle gidilmesi gereken hadiselerdir” değerlendirmesinde bulundu.

 

Ergin’i de konsolosla görüşürken dinlemişler

 

Başbakan’ın, ofisinde dinleme cihazı bulunduğunu açıklamasının ardından, Adalet Bakanı Ergin de “AKP Hatay il binasında bir konsolosla mülakatımı kaydetmişler” dedi

 

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ofisinde dinleme cihazı bulunmasını yorumlarken, “Başka ülkelerde de yaşanıyor. Her ülkenin belli miktarda bunu yaşadığını düşünüyoruz. Bunlarla mücadele başladı. ‘Bitirdik’ deme imkânı yok, azaltmaya çalışıyoruz. Başbakanlık hem idari, hem adli soruşturma yürütüyor” dedi. NTV canlı yayınında soruları yanıtlayan Ergin, “2001 yılında AK Parti Hatay İl Başkanlığı’nda bir başka ülkenin konsolosu ile yaptığım mülakat da dinlenmişti” diye konuştu.

 

Cezalar artırıldı

 

Olayın ortaya çıkmasının ardından inceleme yapıldığını ifade eden Ergin, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda da bir soruşturma dosyası bulunduğunu kaydetti. Kişiler arasındaki iletişimin tespiti amacıyla kayda alma ve kullanmanın 2005’te yapılan düzenlemeyle cezaların yüzde 100 artırıldığını ifade eden Ergin, “Yasadışı yapılmış ses ve görüntü kayıtları adli işlemlerde delil olamayacak, bu kayıtlar mahkemelerde, savcılıklarda yasal delil olarak kullanılamayacak ve bunu yapanlar cezalandırılacak. Teknolojinin gelişmesiyle beraber mücadele zorlaştı. Yasama ve yürütme organı bununla mücadele noktasında ciddi bir karalılık içerisinde” dedi.

 

Yabancı ülke iddiası

 

Bakan Ergin, dinleme olayına bir başka ülkenin karışıp karışmadığına yönelik iddiaların hatırlatılması üzerine, “İdari ve adli soruşturma sonucunda ortaya çıkacak tabloya bakacağız. Ancak bu tip hadiseler üzerine ciddiyetle gidilmesi gereken hadiselerdir” dedi. Ergin, konunun üzerine ciddiyetle gidilmemesi halinde vatandaşın dinlemeler konusunda endişe duyacağını da ifade etti. Anayasa Mahkemesi’nin yasal olmayan dinlemelerin suçun delili olamayacağı şeklindeki kararının Ümraniye ve Balyoz gibi davaları nasıl etkileyeceğine yönelik soruya ise Ergin, Anayasa Mahkemesi’nin kısa kararının, Adalet Bakanlığı müfettişlerinin talep etmiş olduğu teknik takip, dinleme sonuçlarının yasal dayanağı olmadığı için yasal delil kabul edilemeyeceği gerekçesine dayandığını belirtti. Mahkemelerin Yüce Divan kararı karşısında kendi değerlendirmesini yapacağını ifade eden Ergin, güncel yargılamalarda, (Ümraniye, Balyoz) işlemlerin tamamının Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından yürütüldüğünü anımsatarak, söz konusu soruşturmaların başlangıcında Adalet Bakanlığı müfettişlerinin bulunmadığını kaydetti.

 

İmralı farklı değil

 

4. Yargı Paketi’yle ilgili önemli ayrıntılar da veren Ergin, işkence suçlarında zamanaşımının kalkacağını belirterek, soruşturma ve kovuşturmada tutukluluk halinin devamı kararı için tutukluyla da görüşüleceğini ifade etti. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İmralı Cezaevi’ndeki şartların diğer cezaevlerindeki şartlarla aynı olduğuna da dikkat çekti.

 

Erdoğan: Derin devlet virüs gibi uygun zamanda ortaya çıkar

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Tunus Başbakanı Hamadi el-Cibali’nin ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Erdoğan, dinleme cihazı ile ilgili sorulan bir soruya, “Böcek konusu artık devam ettirmeyelim. Şu anda 2’den 3’e çıkmış. Herhalde artarak da devam eder. Her ülkenin kendi içinde derin devleti vardır virüs gibidir uygun zamanda ortaya çıkar. Bu tür konularla mücadelemiz devam ediyor. Bunu tamamen sildik, bitirdik, yok ettik böyle bir iddianın içinde bulunmam mümkün değil. Çünkü dünyada hiçbir ülkenin, devletin, derin devleti kendi bünyesinde bitirdiğine, temizlediğine, bir siyasetçi olarak ben inanmıyorum” dedi. Erdoğan; “Sizlerin vasıtasıyla bizleri izleyenlere bir konuyu tezekkür etmeye (hatırlamaya) davet ediyorum. Demokrasilerde eleştirilerin olmasının en doğal hal olduğunu ifade ettim. Ama bir eleştiri gücünü şiddetten alıyorsa ben bir Başbakan olarak onun karşısına dikilirim. Bir rektör veya akademisyen elinde demir bilyeleri sapan ile polisine atan ve bunu atmayı öğretmeyi gerektirmez. Aynı şekilde okul kampüsü içinde araba lastiği yakmayı gerektirmez. Güvenlik güçleri görevini yapmıştır“ dedi.