Piyasalarda parasal genişleme tedirginliği

Piyasalarda parasal genişleme tedirginliği
Piyasalarda parasal genişleme tedirginliği

ABD’de Dow Jones endeksi günü yüzde 0,76 oranında düşüşle 15.122 puandan tamamlarken S&P 500 ve Nasdaq endekslerinin kaybı

ABD’de Dow Jones endeksi günü yüzde 0,76 oranında düşüşle 15.122 puandan tamamlarken S&P 500 ve Nasdaq endekslerinin kaybı yüzde1’i aştı

 

Küresel piyasalarda parasal genişlemeye yönelik olumsuz görüş ve açıklamaların artması, hisse senedi piyasalarının sert satış baskısı altında kalmasına neden olurken, hafta başından beri veri takviminin zayıf olması kâr satışlarının da etkisini artırmasına neden oldu.
Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Haruhiko Kuroda’nın, Salı günü, tahvil alım programında bir değişikliğe gitmemesi ve parasal genişlemeye yönelik açıklamalarının negatif algılanmasıyla, küresel hisse senedi piyasalarında satış baskıları hakim oldu. ABD’de Dow Jones endeksi günü yüzde 0,76 oranında düşüşle 15.122 puandan tamamlarken S&P 500 ve Nasdaq endekslerinin kaybı yüzde1’i aştı.

 


Almanya ve İngiltere’de

 


Avrupa tarafında ise hisse senedi piyasalarında satış baskılarının daha sert olması dikkati çekti. Euro Bölgesi sanayi üretimi ve Almanya tüketici enflasyonu verileri öncesinde veri takviminin zayıf olması nedeniyle, iç dinamiklerle hareket eden hisse senedi piyasaları, gün sonuna doğru gelen tepki alımlarıyla kayıplarının bir kısmını geri aldı ve negatifliği taşımadı. Almanya’da DAX endeksi günü yüzde1,03 oranında düşüşle 8.222 puandan tamamlarken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,94, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,39 oranında düşüş kaydetti.

 


Gezi etkisi

 


Yurt içinde hacimli ve dalgalı hareketin dün de devam ettiği ve küresel piyasalara paralel olarak satıcılı seyrin piyasalara hakim olduğu görüldü. BIST 100 endeksi gün içinde 78.000 puanın üzerini test etse de yurt dışı piyasalardaki düşüşler, Merkez Bankası’nın parasal sıkılaştırma yönünde adım atabileceği açıklaması ve Gezi Parkı odaklı gelişmelere yönelik belirsizliklerle yükseldiği seviyeden yaklaşık 3.500 puanlık düşüşle 74.307 puana geriledi ve günü 75.000 puanın hemen üzeinde tamamladı.
Analistler, Merkez Bankası’nın dün başladığı döviz satım ihaleleri ile döviz piyasasındaki TL aleyhine devam eden sert hareketlerin dengelenebileceğini ve bunun da piyasaya moral verebileceğini belirtiyor.