Bakan Pakdemirli’den balık avı açıklaması

Bakan Pakdemirli’den balık avı açıklaması
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli “Balıkçı kardeşlerimiz daha çok çalışacak, bizler de daha fazla balık yiyeceğiz. Av sezonunda balığı sık sık tüketeceğiz" ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Türkiye'de bir yılda bir adam 7 kilo balık yiyor. Dünyada bu 20 kilo. Balıkçı kardeşlerimiz daha çok çalışacak, bizler de daha fazla balık yiyeceğiz. Av sezonunda balığı sık sık tüketeceğiz" dedi.

Pakdemirli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Sarıyer Kireçburnu Balıkçı Barınağı'nda düzenlenen balıkçılık av sezonu açılış töreninde vatandaşlara seslendi.

Bakanlık olarak balıkçılık konusunda koruma ve kullanma dengesini korumaya çalıştıklarını anlatan Pakdemirli, sektöre yatırımı geleceğe yapılmış yatırım olarak gördüklerini söyledi.

Dünyada artan nüfusun beraberinde bazı problemleri getireceğini ifade eden Pakdemirli, "Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tahminlerine göre bugün 7 milyar olan insan sayısı 2050 yılında 9 milyar olacak ve hayvansal proteine ihtiyaç iki kat artacak. Artan bu ihtiyacın karşılanması için hükümet ve bakanlık olarak gerekli çalışmaları yürütüyoruz" diye konuştu.

'HER DİYETTE BALIK VAR'

Dengeli ve sağlıklı beslenme için hayvansal proteinin önemine dikkati çeken Pakdemirli, balığın yiyeceklerin en sağlıklısı olduğunu vurguladı. Pakdemirli şöyle konuştu:

"Bütün diyetlerde balık var. Her diyette balık var. Diyette bile olsanız istediğiniz kadar yiyebilirsiniz. Protein, enerji, vitamin, mineral, sindirilebilirlik… Her şey var. Daha çok balık tüketmeliyiz. Evliya Çelebi Seyahatname'sinde 140 tane balık çeşidinden bahsediyor 2 bin 200 gıda içinde. Burada anlıyoruz ki ecdadımız Osmanlı balığı çok tüketiyormuş ama daha daha çok balık tüketmemiz lazım."

Kişi başına düşen balık tüketiminin yetersizliğine işaret eden Bakan Pakdemirli, "Türkiye'de bir yılda bir adam 7 kilo balık yiyor. Dünyada bu 20 kilo. Balıkçı kardeşlerimiz daha çok çalışacak, bizler de daha fazla balık yiyeceğiz. Av sezonunda bu balığı sık sık tüketeceğiz. Bu kardeşlerimiz avlayacak, hazır ucuzken biz de balıkları bol bol tüketeceğiz." değerlendirmesini yaptı.

'DENETİMLERİMİZ DEVAM EDECEK'

Her yaş grubundan bireyin balık tüketimine önem vermesi gerektiğini anlatan Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İki yılda bir yayınlanan dünya raporlarına göre, 2016 yılında 171 milyon ton üretim var. Bunun çoğu avcılıktan, bir kısmı yetiştiricilikten. Avcılıkta zaman zaman üretim dalgalı olabilir. Yani her yıl aynı miktarda balık olmayabilir. Burada türlerin biyolojisi, üreme dönemi, üreme dönemi sıcaklıkları, türün besin zincirindeki yeri… Bu faktörler üretimi artı ya da eksi şekilde etkileyebiliyor.

Ülkemizde de su ürünleri üretimi yıllara göre değişiyor. Toplam 630 bin ton su ürünü üretiliyor, bunun 277 bin tonu yetiştiricilik, 353 bin tonu avcılık. Yani hala avcılıktan çok daha fazla, yani avcılarımız, reislerimiz çok daha fazla balığımızı sofralarımıza getiriyor. Onlara burada teşekkür ediyorum. Bazı denetlemeler de getirdik. Denizler iz sular, karaya çıkış noktaları, toptan ve perakende satış yerleri, yol güzergahları, soğuk hava depo ve işleme tesislerinde bazı denetimlerimiz devam edecek."