Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senedi için ekonomistler ne dedi?

Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senedi için ekonomistler ne dedi?
Ekonomistler, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı 'Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senedi’ hamlesini değerlendirdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, “Vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli Devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir” duyurusunu yaptı.

Ekonomistler, bakanlığın bu kararıyla ilgili sosyal medya hesaplarından değerlendirmelerde bulundu.

Ekonomistlerim yorumları şu şekilde:

Uğur Gürses: Neyin gelirine endeksli? Çaykur’un demeyin sakın… Bakın şöyle yapın; 1. ve 2. köprünün gelirlerini dağıtın. Böylece parası olan 2 köprünün gelirini alsın, parası olmayanlar da Osmangazi ve YSS Köprüsü’nün garantilerini ödesin…

Mahfi Eğilmez: A planı olmayan birisine B planı sorulmaz. Faize faiz dememek için yaptıklarımızı yazsak roman olur.

Mustafa Sönmez: Enflasyon yüzde 100 e giderken, hangi devlet gelirine endeksli tahvile güvenirsiniz ? Devletin hangi kurumu, enflasyona yakın gelir garanti eder ki? Dağ fare doğurdu. Yarın döviz tırmanır yine.

Alaattin Aktaş: Gelire Endeksli Senet; büyük buluş! Ama küçük(!) bir eksiği var. Gelir ne? Akşam üstü açıklama yapacağım de, bir beklenti yarat; dolar 17.20’nin üstünden 16.80’lere insin… Kof bir açıklamadan sonra dolar yeniden 17.20’nin üstüne çıksın… Kısa günün değil, birkaç saatin karı! Acaba şu birkaç saatte o milyonları kimler götürdü?

Prof. Dr. Burak Arzova: Gelire endeksli derken hangi Gelir bu? açık değil. Üç ayda bir kupon getirisi verilmiş. Getiri garantisinden bahşediyor yani yine yük hazineye yıkılmış durumda. Çıkmaz yolda çıkış aramaya çalışmak gibi

Dr. Mete Akyol: GES kupon getirisi faiz değildir fetvaları loading… Eyyyy faiz lobisi… bize faiz yedirtemeyeceksiniz. Faize hizmet ettiremeyeceksiniz… KKM ye para yatırıp vadeyi bozamayanlar, sinirlerini bozacak gibi

Emrah Lafçı: Tahvilin iki tane ana bileşeni vardır. Biri vade, diğeri de getiri oranı. Tahvil ihracıyla ilgili bir açıklama yapılıyor ve bu iki bilgi de yok!!! Yapacağınız işi sevsinler!!!

Durmuş Yılmaz: Anlamadım, hangi varlığın gelirine endeksli?

Prof. Dr. Veysel Ulusoy: Ekonomik suç var ortada. Biri kuyuya taş attı..

 

İlgili Haberler