Balığın ağzına yerleşti! Balık alırken aman dikkat. Ünlü balık dedektifi Derya Yolyapan açıkladı

Balığın ağzına yerleşti! Balık alırken aman dikkat. Ünlü balık dedektifi Derya Yolyapan açıkladı
Ünlü balık dedektifi Derya Yolyapan tarih öncesi parazitlerin artık bazı balıkların dillerinin yerine yerleştiğini açıkladı.

Tarih öncesi parazitler artık yeniden görünür hale gelmeye başladı.

BALIKLARIN DİLLERİNİN YERİNE GEÇİYOR

Balığın dilini ısırıp yerine geçen parazitin görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşarak gündem getiren balık dedektifi Deniz Yolyapan, "Tarih öncesi parazitler artık bazı balıkların dillerinin yerine geçiyor" ifadesini kullandı.

İşte o görüntüler: 


İLK DEFA CAPE TOWN''DA GÖRÜLDÜ

Geçtiğimiz Mayıs ayında Güney Afrika''nın başkentin Cape Town''da altı kiloluk marangoz balığı yakalayan 27 yaşındaki Don Marx, balığın fotoğrafını çektiği sırada ağzındaki paraziti fark etti. Balığın dilini ısırıp yerine geçen ve ömrünün sonuna kadar ağzının içinde yaşayan bu parazitin fotoğrafını yakından inceleyen geçn gördüğü tablo karşısında büyük şaşkınlık yaşadı.

Marx, çektiği fotoğrafı Kuzey Batı Üniversitesi''nde bir zoolog olan Profesör Nico Smit''e gönderdikten sonra bu parazit türünün daha önce hiç fotoğraflanmadığını öğrendi ve bir ilke imza atmaktan büyük mutluluk duydu.

"Bir deniz bilimcisi olarak ve küçük yaşlardan beri balık avladığım için, balıklar ve köpekbalıkları üzerinde yaşayan parazitleri görüyordum" diyen Marx, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama bugüne dek gördüğüm hiçbir şey, beni marangoz balığının ağzını açtığım ve bıyıklı bu mavi gözlü uzaylının bana baktığını gördüğüm ana gerçekten hazırlayamazdı. Hayatımızı biraz yavaşlatıp etrafımıza dikkatlice baktığımızda, doğa bize tüm sihrini gösterir."

ŞİMDİYE KADAR 280 TÜRÜ TESPİT EDİLDİ

Dil yiyen parazitlerin varlığı on yıllardır biliniyor, ancak yalnızca son yıllarda yaşam döngüleri ve davranışları hakkında kapsamlı çalışmalar başlatıldı. Tüm dil yiyen deniz biti türlerinin, okyanusta sürüklenerek ve tutunacak balıkları arayan erkek parazitler olarak hayatlarına başladığı düşünülüyor. Şu ana kadar 280''den fazla deniz biti türü tespit edildi. Her bir deniz biti türünün, yalnızca bir balık türünü hedef
aldığı düşünülüyor.