AOÇ için tehlikeler peş peşe büyüyor!

AOÇ için tehlikeler peş peşe büyüyor!
AOÇ için tehlikeler peş peşe büyüyor!

Yeni yapılan Başbakanlık hizmet binası girişiyle karşı karşıya olan Devlet Mezarlığı tören alanının, Erdoğan’ın rahatsız o

Yeni yapılan Başbakanlık hizmet binası girişiyle karşı karşıya olan Devlet Mezarlığı tören alanının, Erdoğan’ın rahatsız olmaması için kapatılacağı iddia edildi.

 

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Ankara Şubesi, “Atatürk Orman Çiftliği’nin 3. derece SİT alanına düşürülmesinden sonra, şimdi de çekirdek alanda SİT tamamen kaldırılacak. Devlet Mezarlığı tören giriş alanı da kapatılacak.” iddiasında bulundu. TMMOB’dan yapılan açıklamaya göre, Atatürk Orman Çiftliği’nde yapılan Başbakanlık hizmet binası nedeniyle Atatürk Orman Çiftliği’nin tarihi çekirdek alanı, SİT alanı dışına çıkacak. Başbakanlık hizmet binası girişiyle karşı karşıya olan Devlet Mezarlığı tören alanı girişi de kapatılacak. Ankara Şube Üyesi Tezcan Karakuş Candan, Başbakanlık hizmet binasının yapılması için 1.Derece Sit alanı olan AOÇ’nin 3. dereceye düşürüldüğünü, bununla ilgili davalar devam ederken,  AOÇ’de tarihi çekirdek alanda SİT’in tamamen kaldırılmak istendiğini belirtti.
Candan “Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü uzmanı tarafından hazırlanan raporda,  tarihi çekirdek alan içerisinde kalan 63886 ada 5 parselin tarihi SİT statüsünün kaldırılmasının uygun olacağı görüşü 5 Ağustos 2013 tarih 865 sayılı kararla onaylanmıştır. Koruma kurulları Başbakan’a bağlı olduğu için onların istediklerini yerine getiren bir kurul haline gelmiştir” dedi.

 


MSB’ye sorulmadı
Candan “Başbakanlık hizmet binası girişi Devlet Mezarlığı Tören yolu ile karşı karşıya. Başbakan’ın hizmet binasına girerken, Devlet Mezarlığı girişini görmek istemediği, bu tören yolunun kapatılması istediği için plan değişikliği yapıldığı bilgisi tarafımıza iletildi. Bunun üzerine yaptığımız görüşmelerde, tören alanı yolunun kapatılarak kullanılmayacağı, nizamiye girişlerinin ve kulübelerinin kaldırılarak yıkılacağı bir plan değişikliği önerisi hazırlandığını öğrendik. Milli Savunma Bakanlığı’na görüş sorulmadan hazırlanan bu plan değişikliğinin emri vaki olarak Bakanlığa sunulmuş olması da bilgimiz dahilindedir” dedi.  Devlet Mezarlığı projesinin müellifi Mimar Özgür Ecevit’in bu süreçten herhangi bir bilgisi ve onayı olmadığını ileten Candan, “Bir ülkenin yöneticilerinin, Kurtuluş Savaşında şehit düşenlerin yattığı yerin, tören giriş alanını keyfi bir şekilde, ’beğenmedim değiştirin’deme hakkı yoktur. Bakanlar, başbakanlar, milletvekilleri gelip geçici olduklarını bu halka hizmet etmek için orada olduklarını unutmamalı.”  dedi.

 


Halka kapanacak
AOÇ arazisi içindeki halka açık 536 bin metrekarelik bir alanda bulunan Devlet Mezarlığı ile 356 bin metrekare yeşil alanın Başbakanlık hizmet binası ile birlikte halkın rahatça dolaşamayacağı bir alan haline geleceğini ileri süren Candan “Başbaka’nın hedefinde Cumhuriyetten sonra Kurtuluş Savaşı’nda şehit düşen veya gazi olanların mezarları var. Bu durum tamamen ideolojik ve kabul edilemez. Her iki kararı da yargıya taşıyacağız” diye konuştu.