Balıkçıların kabusu balık fiyatlarını uçurdu. Günlerdir avlanamıyorlar

Balıkçıların kabusu balık fiyatlarını uçurdu. Günlerdir avlanamıyorlar
Çanakkale Boğazı’nda tekne ve ağlara zarar vermesi nedeniyle balıkçıların kabusu haline gelen ve biyolojik, kimyasal, fiziksel şartlar uygun olduğunda çeşitli organizmaların çoğalması sonucu orta çıkan doğal bir olay karşımıza çıkan müsilaj, hava değişimine bağlı olarak etkisini arttırıyor. Balıkçıların bir süredir müsilaj nedeniyle denize açılamaması sonucunda balık fiyatlarının arttığı belirtildi.

DHA’nın haberine göre, Marmara Denizi’yle Çanakkale Boğazı''nda etkili olan beyaz ve köpüksü görüntüsünün yanı sıra yapışkan bir madde müsilaj vatandaşlarda çevre kirliliği endişesi yaratırken balıkçıların da kabusu haline geldi.

Denize bırakılan ağlara yapışan ve gözlerini tıkayan müsilaj, balıkçıların avlanmasını engelleyip, teknelerin de filitrasyonla pompa sistemine zarar veriyor.

Kıyı balıkçılarının da oltalarının üzerini kaplayarak avlanmalarını engelliyor.

Hava durumundaki anlık değişimlere bağlı Çanakkale Boğazı''nda müsilaj son günlerde arttığı dikkat çekti.

“MEVSİMSEL BİR DURUM”

Son günlerde denizlerde artan müsilaj nedeniyle avlanmak için denize açılamadığını belirten amatör balıkçı İsmail Taman “Mevsimsel bir durum. Oltaları sarıyor, balık yakalayamıyoruz. Balık, müsilajdan dolayı denizin altında oltayı, kalın ip gibi gördüğü için gelmiyor. Çaresi yok. Kendi kendine yok olmasını bekleyeceğiz” dedi.

Oltayla balık tutmaya çalışan Ahmet Bulut ise müsilajdan şikayetçi. Bulut, “Ağlara ve oltalara zarar veriyor. Olta kalınlaşıp, ağırlaşıyor. Balığın vurduğu anlaşılmıyor” diye konuştu.

Ömer Çekiç de kıyı balıkçılığını engellediğini belirtti.

“BALIKÇILAR ÇALIŞAMADI”

Balıkhane esnafı Hasan Tunç, bu sezon umdukları bereketi bulamadıklarını belirtti. Tunç, “Müsilaj nedeniyle denizlerimizde gırgır tekneleri ve diğer balıkçılar çalışamadı. İstedikleri bölgelerde ağ atıp kaldırılamadı. Balık yakalanamadığı için fiyatlar arttı. Zaman zaman balık boldu. Bazı zamanlar da az oldu. Bu sene her şeye rağmen iyi bir sezon geçirdik. Balık bol olduğunda vatandaşlarımız ucuza tüketti. Sezonun sonlarına doğru balık azaldığı için fiyatlar arttı. Son dönemde ise yapışkan bir madde olan müsilaj nedeniyle denizlerimizde gırgır tekneleri ve diğer balıkçılar çalışamadı. İstedikleri bölgede ağlarını kaldıramadı. Otomatik olarak balığın yakalanamayarak fiyatın artmasına neden oldu. Bu da doğanın bir dengesi işte. Av yasakları eskiden 1 Nisan''da başlıyordu, şimdi 15 Nisan''a çekildi" diye konuştu.

“UYGUN FİYATLI BALIKLARI TÜKETTİK”

Balıkhanede alışveriş yapan 72 yaşındaki Muaffak İren de sezonda balık tüketmeye çalıştığını söyledi. İren, “Daha az ve uygun fiyatlı balıkları tükettik. Sezonuna göre değişiyor. Balık için bilinçli bir tercih yapmak gerekirse, mesela şu anda kefalin hem fiyatı uygun hem de sezonu. Sezonunda lezzetli oluyor balıklar. Son bir aydır kefal alıyorum” dedi.

Balıkhanede levrek 70, çipura 50, somon 90, hamsi 40, orkinos 50, deniz çipura 70, kefal 35, yeşil istavrit 40, sarı kanat 100, uskumru 80, karides 50, sardalyanın kilosu ise 30 TL''den satılıyor.

HAVA ŞARTLARINA BAĞLI

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, yaptığı açıklamada, müsilaj''ın biyolojik, kimyasal, fiziksel şartlar uygun olduğunda çeşitli organizmaların çoğalması sonucu orta çıkan doğal bir olay olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Özellikle durgun hava şartlarında ve rüzgarın az olduğu durumlarda bu olayı yoğun olarak görüyoruz. Deniz suyu sıcaklığının yüksek olması, ilkbaharın gelmesiyle ve güneş ışığının da hem açı olarak dik gelmesi hem de günün uzun olması sebebiyle fotosentetik aktiviteyi organizmalarda artırıyor ve yoğun olarak çoğalmalarına sebep oluyor.”