Balinanın karnını deşip baktılar içinden çıkanlara inanamadılar

Balinanın karnını deşip baktılar içinden çıkanlara inanamadılar
Plastik madde kullanımının zirve yapması insanoğlunun çevre katliamını da hızlandırdı. Okyanuslarda oluşan devasa çöp adaları ve plastik atıkları yutarak ölen havanların sayısı artmaya devam devam ediyor. Norveç'te karaya vuran bir balinanın midesinin tıkanmasına neden olan 30 plastik poşet de bunun açık ve net bir deliydi.

Plastik poşetlerin günlük hayatta yoğun kullanımının önüne geçilmezse dünya, plastik çöplüğü olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyor.

Pasifik Okyanusu’nun ortasındaki çöp adası Türkiye’nin yüz ölçümünün kat be kat üzerine çıkarken, atıkların derinliğinin 30 metreye kadar ulaştığı öğrenildi.

2017''de Norveç’in Sotra adasında karaya vuran bir balinayı inceleyen uzmanlar, balinanın midesinden 30 plastik torba ve çok miktarda plastik madde çıkarmıştı.

Boyu 6 metreyi geçen ve Cuvier gagalı balinası türüne ait olan canlının plastik yediği plastik maddeler nedeniyle midesinin tıkandığı, acıdan ve yetersiz beslenmeden dolayı yolunu kaybedip karaya vurduğunu üzerinde durulmuştu.

Bilim insanları plastik tüketimimizin aynı şekilde devam etmesi durumunda 2050 yılında denizlerde balıklardan çok plastik olacağını öne sürüyor. Her bir dakikada bir çöp kamyonu kadar plastik dünyanın su kaynaklarına karışıyor.

Avrupa’da ise her yıl 100 milyar plastik poşet kullanılmakta ve bunun 8 milyarı su kaynaklarına karışmakta.

Buna karşın plastik ve diğer atıklarımızı azaltmak birkaç küçük değişiklikten geçiyor.