Bankalar ne kadar zam yapacak? 

Bankalar ne kadar zam yapacak? 
Ekonomist Remzi Özdemir bankacılara yapılacak maaş zamlarıyla ilgili konuştu. İşte ayrıntılar...

Remzi Özdemir ve Paramedya instagram hesabı yöneticisi Hanife Serter ile maaş zamlarıyla ilgili konuştu. İşte Özdemir''in açıklamalarından önemli başlıklar;

Bankaların personeline yapacağı zamlarının Nisan denilerek erkene alınması. Nisan ayında enflasyon oranı en yüksek oranda oluyor. Erkene alınması dezavantaj mı? 

''Nisan''da enflasyon yüksek gelecek bankalar kendi çıkarını düşünüyor'' olayına katılmıyorum. Hangi banka zam yaparken enflasyonu dikkate aldı. Kimisine yüzde 5, kimisi de yüzde 15 zam yaptı. Kimse kimseyi kandırmasın. Bankalar enflasyonu dikkate almıyor, performansa göre zam yapılıyor. Sendikanın olmadığı bankalarda böyle. 

Kesinlikle kimse bankalar ''çakallık yapıyor'' diye düşünmesin. Burada bir mağduriyet var. Bankaların öyle bir düşüncesi olamaz. Bunun için sendikalı olması gerekiyor. Bu fantastik bir hayal. Bu zammı ilk Denizbank yaptı.

Maaş olarak piyasanın gerisinde bir banka. Yöneticiler ''personel sirkülasyonu yok diğer bankalar gibi'' diyorlar. Emekli olmasına rağmen çalışanlar da var deniliyor. Bence doğru da yaptı. 

Finans Bank da bu hafta böyle bir karar alıyor. Asgari ücretin belirlenmesini bekliyorlar. Başka bir yabancı banka da ''isminin açıklanmasını istemiyor) yüzde 10''luk bir ara zam yapacak. Yapı Kredi''de bir ses yok. Sendika var çünkü. 

BANKALAR NE KADAR ZAM YAPACAK?

İş Bankası''nın toplu iş sözleşmesi pazartesi başlıyor Anadolu Sigortayla birlikte. Diğer bankalara göre maaşları düşük olan bir banka. Sendikayla yaptığım görüşmede elimizi masaya vuracağız refah seviyesini üst seviyelere getireceğiz dediler.

''Kafanızdaki zam nedir'' dediğimizde yüzde 30 oranında zam bekleniyor. Bankaların kafasındaki oran yüzde 25 ile 30 arasında bir skala oluşmuş durumda. Asgari ücreti bekliyorlar. 

Akbank''ta gişecilerin ve operasyondakilerin maaşı asgarinin altına düştü. Bu sorunun çözümü Ocak ayında olacak. Bu işin kaçınılmaz olduğunu bankalar da gördü artık.

Birçok bankacı BİM''de A101''de çalışıyor ve 5 bin lira maaş alıyor.

Agari ücreti baz alacaklar ve ekstradan bir zam düşünülüyor. 3 ayrı bankayla görüştüm taban maaş olarak 4 bin lira düşünüyorlar. Bence bu rakamda çok komik bir rakam.

GEÇİM ENDEKSİ

Denizbank''la görüştüm ''geçim endeksi'' nedir diye. Ben ilk defa duydum. Hakan Ateş''in fikri olduğu söylendi. Büyük şehirlerde yaşam kiraı baz alarak bir endeks hazırlayalım diye düşümüşler. Ben çok takdir etti. Bana göre mantıklı bu adil maaşında ortaya çıkmasına sebep olacak.

Bazı 3 binin altında maaş alan kişilerde bu oranın yüzde 40''a varabileceği söyleniyor. 

Bankalarda bu yıl performansı dikkate almadan genel bir zam düşünülüyor. Türk Banacılık sentörünün utanç belgesidir mobbing. Bir de ayrımcılık çıktı. Maaş da ayrımcılık, kadın ise kadın ayrımcılığı, süt veren anneye... Böyle kararlar çıkmaya başladı. Maaşlardaki farklılık bundan sonra bunlar baz alınmadan eşit bir şekilde, sendikalı gibi bir zamla hayata girmeye başlayacak.

''SENDİKALI OLMAK ÖNEMLİ''

Sendikalı olmak önemli örneğin İşbank yüzde 30''la başlayacak pazarlığa. 

Akbanklılar prim alamadılar mesela. Sendikalı olmuş olsalar böyle olmazdı. Büyük başarılı bir banka ama kar hedefini tutturamadı diye çalışana zam vermedi.

''BU ENFLASYONA KİM İNANIR!''

Zam konusunda mağduriyedi olanların çalıştığı bankanın adını vererek ifşa edeceğiz.

TEB güzel bir karar aldı. Yeni transferlerde iyi para veriyor ama eskilerde güzel bir skala bekliyoruz. Denizbank bu ateşi yaKptı devamını bekiliyoruz diğer bankalardan. Şekerbank, Yapıkredi sendikalı olduğu için bir şey diyemiyoruz. Sendikalı olduğu için bir şey diyemiyoruz. Bu enflasyona kim inanır. Kadir İnanır bile şikayetçiymiş bu enflasyondan.

Taban zammı yüzde 25 olmalı. Üst yönetmle sesleniyoruz burada. Bunun altında zam personeli mutsuz eder, iş barışını bozar. Bu konuca umutluyum. Bazı bankaların yüzde 25''in üstünde bile yapaklarını düşünüyorum.

İŞTEN ÇIKARMA OLACAK MI?

Bankaların şube birleştirmeleri var. Hemen hemen bütün bankalarda bunu göreceğiz. Maaşa zam olayı değil artık bu sektörde en az personelle çalışılıyor. Bazı bankalar varki yeni personel gerektiğini söylüyor. Eğer personel çıkarılacaksa bu genel müdürlüklerden olacaktır. 

İlgili Haberler