Acının 28. Yılı

Acının 28. Yılı
Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde, 5 Temmuz 1993'te PKK'lı teröristler tarafından öldürülen 33 kişi, 28'inci yıl dönümünde köyde düzenlenen törenle anıldı.

Cenani Dağhan ÇAKMAK/ERZİNCAN

Erzincan merkeze 220 KM uzaklıktaki Başbağlar Köyü Kültürevi önündeki törene Erzincan Valisi Mehmet Makas, AKP Erzincan Milletvekilleri Süleyman Karaman, Burhan Çakır, CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, Eski Devlet  Bakanı Hasan Gemici, Kemaliye Kaymakamı Emre Yeşilbaş, Kemaliye Belediye Başkanı Mehmet Karaman, bazı siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ile kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programda Kuran''ı Kerim Tilaveti okundu. 
Başbağlar köy muhtarı Ali Akarpınar yaptığı konuşmada yaşananları anlatarak adaletin yerinin bulmasınıistedi. Yaşadıkları katliamın üzerinden 28 yıl geçtiğini söyleyen Akarpınar, Başbağlar köyü mazlumları hala yitirilen haklarını, kaybedilmiş canların kanlarının yerde kalmaması için, bu katliamın sorumlularının adalet önünde hesap vermeleri için hukuki mücadeleyi bugüne kadar meşru zeminlerde, mahkeme ve diğer kesimlerde aramaya devam ettiklerini söyledi. 

Erzincan Valisi Mehmet Makas ise yaptığı açıklamada; "Bu millet dünyanın tüm mazlumlarına tüm coğrafyaya hizmet etmiş, hoşgörüyü adaleti getirmiş bir millet. Bu Ergenekon''dan çıkışında da böyleydi, İslamla müşerref olup ilahi kelimetullahı yaymak adına Alparslan Hazretleri ile Anadolu''ya girişi, 1453''te İstanbul''un fethi ve devamında kutlu yürüyüşünü Mustafa Kemal Atatürk''le yürüttü ve bugün de büyüklerimizle beraber bu kutlu yürüyüşe devam ediyoruz. Bu kutlu yürüyüşü sabote etmek isteyen güçler belli, dünyayı sömüren emperyalist  güçler belli. Madımak''ta 35 canımızı kim yakıp şehit ettiyse, Başbağlar''da 33 canımızı onlar şehit etti, köyümüzü yaktı. Bu millet bir mermerdir, mermer yapısındadır mozaik değil. Hepsi atasının, ceddinin izinde dünyaya hoşgörüyü ve adaleti yaymak adına yürüyen bir millettir. Başbağlar''a yapılan saldırı, katliam, bu birlik ve beraberliğe yapılan katliamdır." dedi.

Daha sonra program şehitlik anıtı ziyaret edilerek sona erdi.