Başbakanla ağlayan vekil aslında ülkücü katiliymiş

Başbakanla ağlayan vekil aslında ülkücü katiliymiş
Başbakanla ağlayan vekil aslında ülkücü katiliymiş

DARBE döneminde idam edilen ülkücüler için ağlayan Başbakan Erdoğan’ın bir ülkücü katilini vekil yaptığı ortaya çıktı.

DARBE döneminde idam edilen ülkücüler için ağlayan Başbakan Erdoğan’ın bir ülkücü katilini vekil yaptığı ortaya çıktı. Hüseyin Uçar’ı öldürüp 20 yıla hüküm giyen, ancak 9 yıl yatıp çıkan AKP Kars Milletvekili Mahmut Esat Güven, vekil seçilirken YSK’ya ‘sabıka kaydı yoktur’ belgesini de verebilmiş. 

Başbakan Tayyip Erdoğan, 20 Temmuz’da partisinin grup toplantısında 12 Eylül’de idam edilen ülkücü Mustafa Pehlivanoğlu’nun, ailesine yazdığı mektubunu okuması sırasında gözyaşı dökerken, kendisini alkışlayan AKP Kars Milletvekili Mahmut Esat Güven’in ülkücü Hüseyin Uçar’ı öldürdüğü ortaya çıktı. Sözcü gazetesinin haberine göre, 12 Eylül döneminde Uçar’ı öldüren Güven’in, 20 yıl hapse mahkum edildi, 9 yıl yatıp çıktı ve Meclis’e girdi. Yıllardır gizlenen bu gerçek, Sözcü’de şöyle yer aldı:  “Tarih 15 Aralık 1977. Mahmut Esat Güven, üniversite öğrencisi. Kızılay’da Hüseyin Uçar ile karşılaştı. Uçar’a ”Dur, ellerini kaldır“ diyen Güven, yanındaki arkadaşından da arama yapmasını istedi. Bu sırada, önce bir el ardından da 4 el ateş etti.

20 yıl yedi, 9 yıl yattı
Ülkücü genç, hastaneye kaldırıldı ancak kurtarılamadı. Güven ise olaydan sonra kaçarak saklandığı Mimarlar Odası’nda yakalandı. Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, yaptığı yargılama sonucunda Güven’i, 20 yıl ağır hapis, 416 lira para cezası ve ” müebbet kamu hizmetlerinden yasaklanması “ yönünde mahkum etti. AKP’li Güven, 9 yıl yattıktan sonra cezaevinden ömür boyu kamu hizmetlerinden yasaklanarak çıktı. 

‘Sabıkası yoktur’ yazısı verildi
Mahmut Esat Güven, ”1977’de bir mahkumiyetiniz var, adam öldürmüşsünüz?“ sorusu üzerine ”Aradan 33 yıl geçmiş, niye şimdi bunlar ortaya çıkartılıyor“ diye tepkisini dile getirdi. AKP’li vekil, o olayı kendisinin işlemediğini ancak suçun üzerinde kaldığını savundu. Adam öldürmekten mahkum olan Mahmut Esat Güven, 2001 yılında ”memnu hakların iadesinden“ faydalanmış. AKP kurulurken, Güven’e ”sabıkası yoktur“ yazısı verilmiş. Daha sonra da milletvekili seçilerek Meclis’e girmiş.”