Başkentin ortasında siyasetçiyi kafasından vurdular. Arkasında İran mı var

Başkentin ortasında siyasetçiyi kafasından vurdular. Arkasında İran mı var
İspanya'da aşırı sağcı Vox partisinin kurucularından Alejo Vidal Quadras, başkent Madrid'de silahlı saldırıya uğradı.

İspanya’da aşırı sağcı siyasetçi Alejo Vidal Quadras, dün öğle saatlerinde Madrid kent merkezinde silahlı saldırıya uğradı.

Quandras’ın başından yaralandığı ve hastaneye kaldırıldığı belirtilirken durumunun da ağır olduğu kaydedildi.

Soruşturma başlatan polisin henüz saldırının nedenini tespit edemediği aktarıldı.

İspanyol medyası olaydan hemen sonra çekilen görüntüleri yayınladı. Videolarda Quandras’ın saldırıdan sonra sarsıldığı ve kafasını tuttuğu görülürken kendisine yardım edenlerden birinin, “Bir havai fişek mi patladı” diye sorduğu görülüyor.

Yardıma koşan diğer Madridliler ise “Saldırı oldu” yorumunu yaptı. Bölgede yaşayanlar adama yardım ederken, hemen ilk yardım ekiplerinin arandığı da görüntülendi.

Sağ görüşlü Halk Partisi’nin (PP) Katalonya özerk bölgesindeki eski başkanı olan 78 yaşındaki Quadras, 2013 yılı sonunda aşırı sağcı Vox partisinin kurucu üyeleri arasında yer almıştı.

“İsrail’in Avrupalı Dostları” adlı lobi grubunun da üyesi olan Quadras, saldırıdan kısa bir süre önce “X”den yaptığı paylaşımda, İspanya’da sosyalistlerin azınlık koalisyon hükümeti kurmak ayrılıkçı Katalan siyasi partilerden Junts ile anlaşmasını eleştirmişti.

Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ile Junts arasındaki anlaşmanın “İspanya’nın hukuk devleti yapısını parçaladığını ve güçler ayrılığı ilkesini sonlandırdığını” savunan Quadras, “Milletimiz böylece liberal demokrasi olmaktan çıkıp totaliter bir tiranlığa dönüşecektir. Biz İspanyollar buna izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

ARKASINDA İRAN MI VAR?

İspanya’da aşırı sağcı Vox partisinin kurucu üyelerinden ve “İsrail’in Avrupalı dostları” adlı lobi grubunun üyesi Alejo Vidal Quadras’ın bugün uğradığı silahlı saldırının arkasında İran’ın olabileceği ileri sürüldü.

İspanya haber ajansı EFE’nin soruşturmayı yöneten polis kaynaklarına dayandırarak verdiği haberde, aşırı sağcı liderin polise verdiği ilk ifadede, İran’daki muhalefetle bağlantıları nedeniyle İran rejiminin saldırının arkasında olabileceğini söylediği bildirildi.

Diğer yandan Quadras’ın uzun yıllar bağlantı içinde olduğu İran Ulusal Direniş Konseyi, İspanyol siyasetçinin uğradığı saldırıyı “şiddetle” kınayan bir açıklama yaptı.

İspanya’da 2014 seçimlerinde Vox partisine maddi destek sağladığı bilinen İran Ulusal Direniş Konseyi, Tahran rejiminin Quadras’ı “terörist” olarak tanımladığını ifade etti.

Polis, olay yerinden motosikletle kaçan zanlıyı arama çalışmalarını sürdüğünü duyurdu.

Diğer yandan başkent Madrid’in merkezindeki evinin önünde düzenlenen silahlı saldırıda yüzünden yara alan 78 yaşındaki Quadras’ın bilinci açık bir şekilde hastaneye kaldırıldığı, ameliyat edildiği ve hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.

Vox partisinin kurucu eş başkanı Quadras’a yapılan silahlı saldırı İspanya’daki tüm siyasi partiler tarafından kınandı.

Başbakan ve Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri Pedro Sanchez de “X” hesabından yaptığı açıklamada, saldırıyı kınayarak, Quadras’a ve ailesine geçmiş olsun dileklerini sundu ve olayın en kısa sürede aydınlatılması temennisinde bulundu.

Sağ görüşlü Halk Partisi’nin (PP) Katalonya özerk bölgesindeki eski başkanı olan 78 yaşındaki Quadras, 2013 sonunda aşırı sağcı Vox partisinin kurucu üyeleri arasında yer almıştı.