Başörtüsü ve bağımsızlık

Suriye, Irak kadınlarının hepsi hemen hemen başörtülüdür hatta daha fazlası geleneksel tesettürleriyle baştan ayağa örtülüdürler. Ama ne yazık ki ülkelerinin bağımsızlığı bulunmamaktadır.
İşgal edilmiş Libya’da ne olup bittiğinden haberimiz olmadı, vahşi cinayetlerden başka. Türkiye’deki Suriye göçmen çadırlarında vahşi cinayetlerden başka, kadınlara yapılan büyük istismarlar, ölümler ve ahlaksızlıklar duyuldu. Kadınlar satılıyor, kocalarının yanında onlara el koyuyorlar sonra geri getiriyor veya getirmiyorlar.
Irak’taki Ebu Gureyb hapishanesinden Nur isimli bir kadının yazdığı mektuplar SP mitinglerinde bile okunmuştu.  “Bizi öldürün”  diyordu.  “Çünkü karınlarımızda onların piçleri var.”  İlk defa bu lafları bütün açıklığıyla yazıyorum. Çünkü utanıyorum.

 


***

 


Bir hanım milletvekili örtündükten sonra kirlerinden temizlendiğini söylemiş.
Ülkenin bağımsızlığına gölge düşüren insanların arasında bu temizlenme olayında biraz terslik görüyorum. Toprakları, limanları, meraları satılan bilmem kaç milyon dolar borcu olan, yolsuzluklar, ihalelerde yapılan akıl almaz kayırmalar ve hileler... Teröristlere sınırları açmak, mezhep ayrılığını körüklemek. Yani Washington ve Brüksel’den gelen emirlerle grup grup, fert fert zengin olan insanların aralarında bulunmak, kirleri nasıl temizleyebilir. Bağımsızlığı elden gitmekte olan Türkiye’nin kadınları, etraflarındaki mazlum kadınlara baksınlar. Ve o zaman başörtüleriyle iftihar etmenin çok yetersiz bir durum olduğunu görürler. 
Cumhuriyet Bayramı’nda alel acele açılışı yapılan çürük Marmaray’la başörtüsü gösterisi gündeme getirildi. Bu durumun seçime hazırlık olduğunu düşünmekten başka bir şey elimden gelmiyor. Kadın erkek bütün nüfusun buna oyuncak edildiğini görmek de içime kan ağlatıyor. Yani sonuç olarak başörtüsü doğru yerini bulmamıştır.
Bu durumları söyleyen, yazan, haykıran başörtülü kadınlar biliyor musunuz nerelerde var? Ellerinde bayraklarla, milli bayramlarda sokaklara çıkıyor, yürüyor ve bağırıyorlar. Üstelik çoğu bütün bu faaliyete katılamayacaklarını zannettirecek kadar yaşlılar. Yani sonuç olarak başörtüsü doğru yerini bulmamıştır.

Yazarın Diğer Yazıları