Barolar Birliği’nden yasaklara sert tepki

Barolar Birliği’nden yasaklara sert tepki
Barolar Birliği’nden yasaklara sert tepki

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, yarın yapılacak Ümraniye Davası’nın karar duruşmasına izleyici alın

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, yarın yapılacak Ümraniye Davası’nın karar duruşmasına izleyici alınmaması kararına sert tepki gösterdi. Feyzioğlu, “Duruşmanın açıklığının kısıtlanabilmesi için kamu güvenliğinin, bunu kesin olarak gerekli kılması zorunludur. Yüksek güvenlikli cezaevi kampüsünün ortasında kurulu bir duruşma salonunda kamu güvenliğinin tehdit altında olabileceği iddia dahi edilemez” dedi. Feyzioğlu, “Kararın, kararı veren mahkeme tarafından değil Valilikçe kamuoyuna duyurulması, yürütme ve yargı birliğini vurgulayan fevkalade talihsiz bir gelişmedir” görüşünü savundu. Feyzioğlu şöyle dedi: “Mahkemenin hukuka aykırı kararını gözden geçirmesi ve İstanbul Valiliğinin hukuka aykırı açıklamasını geri alması için ilgili makamlara demokrasi, hukuk devleti ve insan hakları adına kamuoyu önünde çağrıda bulunuyoruz.”

 

Duruşmayı takip etmek vatandaşın hakkı

 

Ümraniye Davası’nın yargılamasını yapıldığı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin karar duruşmasının izleyicilere kapatılmasına bir tepki de Ankara Barosu’ndan geldi. Ankara Barosu, “Vatandaşların temel hak ve özgürlüklerini kullanmak üzere duruşmaları izlemek istemesi ya da mahkeme yerleşkesinde bulunmak istemeleri son derece doğal bir hak olup, bu hakkın kullanılması idarenin iradesine ve inisiyatifine bırakılamaz” dedi. Karara yazılı açıklama ile yanıt veren Ankara Barosu, mahkemelerin ve idarenin, kaynağını yasadan almayan hiçbir yetkiyi kullanamayacağını belirtti. Açıklamada özetle şöyle denildi: “Duruşmaların aleni (halka açık) yapılması gerek ulusal, gerekse uluslararası belgeler ve mevzuat ile güvence altına alınmıştır. Mahkeme kararını açıklamak da valinin işi değildir! Valilerin mahkeme kararlarını tebliğ etme gibi bir görevleri, hak ve yetkileri yoktur.”