Batı'nın gündeminde 'Kürt koridoru' var!

Batı'nın gündeminde 'Kürt koridoru' var!
İngiliz Observer gazetesi, "Suriyeli Kürtlerin yayılma planları, örgütü, Türkiye'yi öfkelendirecek bir yola sokuyor" yorumunu yaptı.

Salim Yavaşoğlu / İSTANBUL

Suriyeli Kürtlerin "yayılma planları", İngiliz The Guardian'ın pazar gazetesi Observer'da geniş yer aldı. "Suriye'li Kürtler, Rakka ve denize doğru ilerliyor" başlığını kullanan Observer, "Kürt yayılma planları, örgütü, komşu Türkiye ile karşı karşıya bırakacak bir yola sokuyor" yorumunu yaptı. Yeniçağ Gazetesi, uluslararası enerji yatırımlarında savunma danışmanlığı yapan Pakistanlı emekli Binbaşı Agha H. Amin'in bu yöndeki açıklamalarını, 30 Mart 2013'te "NATO'nun stratejik koridoru Kürdistan" başlığı ile manşetine taşımıştı. Agha H. Amin, İran'ın, Türkiye ve Suriye ile bağlantısının koparılmasının amaçlandığını vurgulayarak, bunun başarılması halinde Doğu Akdeniz üstünden Avrupa'ya petrol ve doğal gaz satılmasının önünün kesileceğini kaydetmişti. Pakistanlı uzman, Türkiye'nin parçalanarak küçük eyaletlere bölünmesinin de öngörüldüğünü belirterek, "NATO'nun kurtları Suriye'yi yedikten sonra sıra Türkiye'ye gelecek" demi, bunların başarılması için de Kuzey Irak'tan Akdeniz'e uzanan bir Kürt koridoru hedeflendiğini açıklamıştı.

Observer ise "Suriye'deki Kürtler, komşu Türkiye'yi öfkelendirecek bir adımla, bölgeyi Akdeniz'e bağlayarak ülkenin kuzeyini yeniden çizme planlarını açıkladılar" sözleriyle girdiği haber analizinde şunları kaydetti: "Suriye'nin kuzeyinde Kürtlerin artan özgüveninin yeni bir işareti olarak yetkililer, Rakka'yı ve diğer bazı kentleri İslam Devleti'nden kurtarmadaki rollerinin karşılığında Akdeniz'e kadar giden bir ticaret koridoru tesis etmek için ABD'den siyasi destek istemeyi planladıklarını söylüyorlar." Observer, "diğer şaşırtıcı gelişme" ile bir yetkilinin, YPG ağırlıklı Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Rakka'nın 170 kilometre batısında bulunan İdlib kentini kurtarmak için batıya doğru yönelmesi olasılığının bulunduğunu söylediğine dikkat çekti. Gazete Kürtlerin "demokratik federasyon" projesinden sorumlu olduğu belirtilen Hediye Yusuf'un  "Akdeniz'e ulaşmak, bizim Kuzey Suriye için projemizdir, Akdeniz'e ulaşmak bizim yasal hakkımızdır" dediğini aktardı.

*Gazete, Türk hava operasyonlarının ardından yüzlerce ABD askerinin, Suriye'nin kuzeyi üzerinden Türk sınırına ulaştığını kaydetti.

"Bu planlar, Kürtlerin topraklarını Türk sınırı boyunca genişletmelerini engellemek için Suriye'ye girmiş olan Türkiye'yi öfkelendirecek" değerlendirmesi yapılan haberde "Ancak Türk hava baskınlarının ardından yüzlerce ABD askeri, Washington ve Ankara arasında gerginlikleri körükleyen Kürtlerle dramatik bir dayanışma gösterisiyle Suriye'nin kuzeyi üzerinden Türk sınırına ulaştı" ifadeleri kullanıldı. Observer, SDG'nin Rakka ve Deyrizor'u kurtarması durumunda bunun Suriye'nin kuzenindeki "özerk federasyona, ülkenin üçte birine yakın olan toprakların kontrolünü sağlayacağını" belirtti. Haberin son bölümünde ise ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bir sözcüsünün, Suriye'nin geleceğinin Suriyelilerce tesis edilmesi gerektiğini belirterek Washington'un "tek taraflı ilan edilen herhangi bir yarım özerk bölgeyi tanımama" pozisyonunu yinelediğine dikkat çekildi.

***

Kurulacak yönetimin güvenliği ABD'ye emanet

Yeniçağ Gazetesi son olarak 16 Nisan 2017'de "ABD, Kürt koridoruna yerleşiyor" manşetiyle bu gelişmeleri okuyucularına aktarmıştı. Haberde şu tespitlere yer verilmişti: "Suriye Kürt koridoruna 5 yeni hava üssü kuran ABD, Irak'ın Suriye ve Ürdün sınırındaki Saad Askeri Hava Üssü'nü de genişletiyor. Irak'ta Amerika'nın kurdurduğu başında peşmerge reisi Mesud Barzani'nin bulunduğu kukla Kürt bölgesi, zengin petrol ve doğalgaz yataklarına sahip Kerkük'ü kendi topraklarına katarak, bağımsızlık ilanına hazırlanırken, Suriye'nin kuzeyinde PKK güdümündeki YPG oluşumu da perçinleniyor. Burada kurulacak olan Kürt yönetiminin inşası ve güvenliği ise ABD'ye emanet."