Akıllı cep telefonları pazarın lokomotifi oldu

Akıllı cep telefonları pazarın lokomotifi oldu
Akıllı cep telefonları pazarın lokomotifi oldu

Tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, 2012 yılının 3. çeyreğinde büyümesini sürdürdü. Geçen yılın aynı çeyreğine göre çift hanel

Tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, 2012 yılının 3. çeyreğinde büyümesini sürdürdü. Geçen yılın aynı çeyreğine göre çift haneli büyüme kaydeden telekom ve tüketici elektroniği sektörleri toplam büyümeyi desteklemeye devam etti. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,3 oranında büyüme gösteren toplam pazar 6,5 milyar lira ciro değeri kaydetti.
GfK TEMAX Türkiye sonuçlarına göre, bu performans, panel televizyonlardaki ve akıllı cep telefonlarındaki yenilikçi teknolojiler sayesinde gerçekleşti. Küçük ev aletleri ve görüntüleme sektörleri de pozitif büyüme gösteren sektörler arasında yer aldı. Enerji etkinliği kampanyaları ile yıla hızlı bir giriş yapan büyük beyaz eşya sektörü, GfK TEMAX sektörleri içerisinde en yüksek ciro değerine sahip sektör oldu. Buna karşılık, bu yılın üçüncü çeyreğinde büyük beyaz eşya sektörünün büyümesi yavaşladı ve sektör 2011 yılı üçüncü çeyreğe göre tek haneli küçüldü.
Yılın 3. çeyreğinde, tüketici teknolojisi ürünleri pazarının büyümesine en yüksek katkı sağlayan sektör telekom oldu. Sektör, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 23,6 büyüme oranı ile 1,9 milyar lira ciro değeri elde etti. Sektörün büyümesinin ana kaynağı olan ve 2011 3. çeyreğine göre, çift haneli büyüme kaydeden akıllı telefonların cep telefonları pazarındaki ciro olarak payı, bu yılın 3. çeyreğinde yüzde 65’e ulaştı. Android telefonlar bu çeyrek de akıllı telefonlardaki büyümenin ana kaynağı oldu. Klasik cep telefonlarından akıllı telefonlara olan teknolojik dönüşümün etkisiyle klasik cep telefonları, küçülme trendi göstermeye devam ederek, 2011 yılı 3. çeyreğine göre çift haneli düşüş yaşadı.