Ay ay bebek beslenme tablosu

Ay ay bebek beslenme tablosu
Nisa bebek mamadan öldü, akıllara bebeklerin beslenirken ölüm riski geldi. Bebek nasıl beslenmelidir? Uzmanlar uyarıyor. Bebeği biberonla nasıl beslediğimiz de ayrı bir önem taşıyor. Bebeği biberonla beslerken dikkat edilmesi gerekenler neler? İşte, Ay ay bebek beslenme tablosu...

Annesi tarafından boş bir araziye terk edilen Nisa bebek, Boş arazide bulunduktan sonra bir ATT hemşiresi tarafından emzirilmişti. ''Nisa Mihriban'' bebeğin sağlık durumunun kötüye gitmesi üzerine yoğun bakıma kaldırılmıştı. Çocuk Bakımevi''nde verilen Nisa bebek yoğun bakıma alınmış ve beyin ölümü gerçekleşmişti. Nisa bebeğin ölümünde bakıcı ihmali olduğu iddia edilmişti. Bunun üzerine anneler bebeklerini beslerken, onlara zarar vermeden nasıl besleyebileceklerini araştırmaya başladı. Bebek nasıl beslenmelidir? ve "Bebeği biberonla beslerken dikkat edilmesi gerekenler neler?" sorusu gündemde. İşte, Ay ay bebek beslenme tablosu...

 

 

 

Bebek nasıl beslenmelidir?

Bebekler doğduktan sonra ilk 6 ay anne sütü ile beslenmelidir. 6. Aydan sonra bebekler ek gıda almaya başlayabilir fakat 2 yaşlarına kadar anne sütü ile beslenmeye de devam etmelidirler. Bebeklerde kaka rengi ve yoğunluğu, beslenmesinde bizlere çok şey anlatır. Kaka renkleri yeşil, sarı, kahverengi, kırmızı ya da siyah olabilir.

Bebeğiniz yeni doğduğunda karnı açtır. Doğumundan 30 dakika sonra ilk kez emzirme işlemi yapılmalalıdır. Bebekler ilk haftalarında 2 saatte bir emmek isterler. Bu süre, bebeğin yapısına göre azaladabilir. Yeni doğum yapmış bir anne, günde ortalama 8 ila 12 kez bebeğini emzirir. Bebeklerin emme süreleri ilk haftalarda oldukça uzundur. Çünkü yeni doğan bebeklerin çene kasları gelişmemiştir ve oldukça yavaş emerler.

Bebekler ilk doğduklarında 30-40 dakika kadar meme emebilirler. Bu sürenin iki memeye bölüştürülmesi gereklidir. Çok fazla emen bebek, çok süt tüketmiş sayılmaz. Bebeğiniz memede uyuyakalmış olabilir ya da süte ulaşamıyor da olabilir. Bu yüzden bebeğinizi, yumuşak hareketlerle sık sık uyarmalı ve emdiğinden emin olmalısınız.

Bebeğiniz 1-6 olduğunda beslenme düzeni değişmeye başlamalıdır. İlk ay boyunca anne sütünün kullanmaları gelişimleri açısından oldukça önemlidir. Çünkü demir, protein, yağ, mineral ve vitaminler anne sütünde bulunur. Bebekler ilk doğduklarında emmek istedikleri kadar 1-6 ay olduklarında o kadar da emmek istemeyeceklerdir.

İlk bir ay boyunca 2 saatte bir emzirme düzenine devam edilir ve özellikle 2. aydan sonra bu süre uzar. 2 ayın ardından bebeğinizin midesi iyice gelişir. Bu yüzden acıkma süreleri de 3-4 saate kadar uzayabilir. Bebekler için en uygun besin, ilk 6 ay anne sütünden aldıkları besindir. Bu yüzden bebekler 2 yaşlarına kadar emzirilmelidir. Diğer yandan bebekler, 1 yıl boyunca inek sütü ve keçi sütünden uzak tutulmalıdır.

Ek gıdaya 6. ay ve sonrasında geçilmelidir. Fakat temel besini hala anne sütü olduğundan anne sütü ile beslenmeye de devam etmelidir. Ek gıdaya geçildiğinde en çok dikkat edilmesi gerekenlerden biri ise, bebeği bu besinlere alıştırma sürecidir. Günde birkaç tatlı kaşığı ile bebeğinizi ek gıda ile tanıştırabilirsiniz.

Ek gıdaya başladığınız zaman bebeğinize baharatlı, tuzlu ve şekerli yiyecekler kesinlikle vermemelisiniz. Bebeğinizin kahvaltı karışımını anne sütü ile ya da doktorunuz önerdiyse devam sütü ile hazırlayabilirsiniz. Bebeğiniz için yoğurt mayalayabilir, muhallebi hazırlayabilir ya da sebze çorbaları yapabilirsiniz.

Bebekler 6-8 ay arasında 2 çay bardağı katı gıdaya ihtiyacı varken, 9-12 ayda bu ihtiyaç 3 çay bardağına çıkar. Doktorlar, 6. aydan sonra, sebze tüketimi ve meyve pürelerini sıkça önerir. Bebeğinize 1 yaşından sonra bal ve yumurta beyazı yedirebilisiniz. Kahvaltıları için omlet ve krep hazırlayabilirsiniz. 6 ay ve sonrasında bebeğinizi beklerken şunlara dikkat etmelisiniz:

-Bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar yemeklerinde tuz, fazla yağ, salça ve şeker kullanmamalısınız.

-Ek gıdaya geçiş yapıldığında ilk başta muhallebi, sebze ve yoğurt çorbaları, şehriye, tarhana, yayla gibi ev yapımı çorbalar tercih edilebilir. Bu çorbalara yağsız kıyma veya kuzu eti de ekleyebilirsiniz.

-Bebeğiniz ek gıdaya alıştığında meyveler ya da sebze yemekleri ile de besleyebilrsiniz.

- Anne sütü 6-12 ay arası düzenli olarak verilmelidir. Minik parçalara ayırılmış yağsız etler, sebze, meyve, tahıllar ve yumurta ile besleyebilirsiniz.

-Yumurta, kırmızı et ve kuru baklagiller bebeğinizin demir ihtiyacını karşılar.

-C vitamini demir emilimini destekler. Bu yüzden bebeğinize C vitaminini sağlayacak besinler il beslemeniz önemlidir.

-Bebeğinize öncelikle elma, armut, şeftali, ardından da muz, portakal, mandalina gibi meyveler yedirmeye başlayabilirsiniz. Meyveleri teker teker az miktarlarda deneyip alerjik bir etkisi olup olmayacağını kontrol edebilirsiniz.

-Nar, çilek ve kivi alerjik etkisi yüksek meyvelerdir. Bu meyveler bebekler için genelde 1 yaşına kadar önerilmez.

-Bebeğinize sebze olarak ise patates, brokoli, bezelye, enginar ve balkabağı ile besleyebilirsiniz.

-Bebeğinizi biraz ek gıda ile besledikten sonra sütünü vermeli ve daha sonrasındaysa biraz daha ek gıda vermelisiniz. Bu şekilde bebeğiniz yorulmamış olur.

- Bebeğiniz verdiğiniz gıdayı yemeyi reddediyorsa zorlamayın ve biraz zaman geçince tekrar deneyin. Bebeklerin 7. ve 8. aya kadar ek gıdayı kabul etmemesi gayet doğaldır.

-İlk zamanlarda bebeğinize çiğneyeceği yemekler vermekten kaçınmalısınız. Bebeğiniz 7-8. aylık olduğunda artık çiğnemesi gereken gıdalara yedirebilirsiniz. Fakat bunu da bir blender veya mutfak robotu kullanarak yapmalısınız ya da yiyecekleri püre haline getirmelisiniz.

Bebeği biberonla beslerken neden dikkat edilmesi gerekenler

-Bebeğinin biberon ile yalnız bırakılmamalı ve bebek kesinlikle bir yetişkin tarafından beslenmelidir.

-Bebeğinizin biberon ağzındayken uyumamasına dikkat etmelisiniz.

-Bebeğinizin beslenme aralarında gazının çıkarılmalıdır. Çünkü, biberondan emen bebekler hava kabarcığı yutabilir.

-Bebeğiniz yatar poziyondayken biberonla beslememelisiniz. Bu gibi durumlarda boğazına veya östaki borusundan kulağına mama kaçabilir ve enfeksiyon kapabilir.

-Biberonuna mama hazırlarken suyun önceden kaynatılmış olması gereklidir ve mama çok sıcak olmamalıdır.

-Bebeğin yaşına uygun büyüklükte biberon ve emzik başlığı kullanılmalıdır.

-Biberon ile beslerken bebeğinizin içtiği sıvı miktarı da önemlidir. Gün içerisinde içtiği süt veya mama miktarını not etmelisiniz.

-Bebeğiniz doyduğunda kendiliğinden biberonunu bırakır. Mamasını bitirmesi için ısrar etmemeli ve acıktığında tekrar denemelisiniz.

-Biberonun içerisinde uzun süre kalmış mamayı veya sütü tekrar bebeğinize vermemelisiniz. Her öğün için taze mama hazırlamalı ve önceden hazırlayıp uzun süre bekletmelisiniz.