Yaz mevsiminde sıvı alımına dikkat edilmeli

Yaz mevsiminde sıvı alımına dikkat edilmeli
Yaz mevsiminde sıvı alımına dikkat edilmeli

Yaz ayları gerek artan sıcaklıklar gerekse de meyve tüketiminin artması nedeni ile diyaliz hastaları için beslenme açısından en

Yaz ayları gerek artan sıcaklıklar gerekse de meyve tüketiminin artması nedeni ile diyaliz hastaları için beslenme açısından en fazla dikkat edilmesi gereken dönemlerden biridir. Diyalize giren hastaların her daim sıvı alımını asgari düzeyde tutmaları gerektiğini belirten Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever, “Sıvı tüketimi diyaliz hastaları için oldukça önemlidir. Artan sıcaklık değerleri ve yaz mevsiminde meyve çeşitlerinin fazlalığı sonucu tüketiminin artması vücutta fazla su birikmesine yol açar. Vücutta biriken fazla sıvı tansiyonu yükseltebilir, ödem ve kalp yetmezliğine yol açabilir. Diyaliz hastaları vücutlarında biriken suyu ancak diyalizle atabildikleri için fazla sıvı tüketimi diyalizde uzaklaştırılması gereken sıvıyı artıracağından bu diyalizde kramp ve ani tansiyon düşmesine yol açacaktır” dedi.
Diyaliz hastalarının her zaman olduğu gibi yaz aylarında da özellikle tuzlu, fosfor ve potasyum içeren besinleri tüketirken kontrollü olması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Sever, “Tuzlu besinler susama hissi yarattığından, kişinin su içerek iki diyaliz seansı arasında fazla kilo alımına ve yüksek tansiyona sebep olur. Yüksek tansiyon ya da çok su içme sonucu kalp duvarları gerilir, zamanla kalp büyür ve kalp yetmezliği meydana gelir” diye konuştu. Prof. Dr. Sever , “Diyaliz hastaları denizde derin yerleri tercih etmemeli, fosfor bağlayıcı ilaçlarını yanlarında taşımalı ve imkanlar ölçüsünde az tuz içeren besinleri tercih etmeli” dedi.