Milletvekillerine ömür boyu kıyak

Milletvekillerine ömür boyu kıyak
Teklif yasalaşırsa milletvekili maaşı 23 bin lira olacak, ölümleri halinde ailelerine 180 bin lira ödenecek

Milletvekillerine ömür boyu kıyak

* Üyeliği sona eren vekilin eşi, çocuğu, anne ve babasının her türlü tedavi giderini Meclis karşılayacak.

* Milletvekilinin, eşi ve 25 yaşına kadar öğrenimi devam eden çocuğuna diplomatik pasaport verilecek.
* Başkentteki tüm protokollerde, milletvekilleri kuvvet komutanlarından sonraki sırada yerini alacak.
* Yeni ve eski milletvekillerine vergi ve harçlardan muaf silah bulundurma ve taşıma ruhsatı verilecek.

Haber: Fatih Erboz

Meclis Başkanı Cemil Çiçek tarafından hazırlanan TBMM üyeliği kanun teklifine işçi ve memur sendikalarıyla emekli derneklerinden sert tepkiler geldi. Teklif yasalaşırsa milletvekili maaşı 23 bin lira olacak. Ayrıca kıyak maaş, kıyak emeklilik ve aile boyu ayrıcalıkların yanına ölüm statüsü de eklendi. Vekillerin ölümleri halinde ailesine 127 bin lira ödenecek. Halen işçi ve esnaflara 449 lira, devlet memurlarına ise 1506 lira ölüm yardımı yapılıyor.

AKP yerine Çiçek
Türkiye Kamu-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Fahrettin Yokuş, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, “Bizden öncekilerin katı, yatı, villası var. Bizim neyimiz var? Üç gün konuşulur sonra unutulur” sözlerini anımsattı. Seçim yaklaştığı için teklifi AKP’nin TBMM’ye sunamadığını vurgulayan Yokuş, “AKP teklifi TBMM Başkanı’na verdirdi” diye konuştu. Meclis’te olanlara 1000, emeklilere de 710 lira zam verildiğini vurgulayan Yokuş,  bu yolla ellerine geçen paranın 23 bin 500 liraya çıktığını söyledi. Memur maaşları ortalamasının 2 bin lira olduğunu kaydeden Yokuş, “Vekiller Allah’tan korksun. Memur maaşının 10 katı, asgari ücretin 23 katı, Bağ-Kur emeklisinin 30 katı ve işçi emeklisinin 20 katı maaş alıyorlar” dedi.

Seçkinler kulübü  
Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Başkanı Lami Özgen ise kamu çalışanlarının TBMM’de kabul edilen değişik torba yasalarla özlük haklarının elinden alındığını kaydetti. Memurların haklarının tırpanlanırken milletvekillerinin statü ve haklarının kat kat ileride olmasının demokratik, sosyal, hukuk devletiyle bağdaşmadığını ifade eden Özgen, kanun teklifinin listeye giremeyecek iktidar partisi milletvekillerine giderayak bir kıyak olduğunu da belirtti. Özgen, “Milletvekillerine kıyak geçen yasalar sosyal hukuk devletine de denk düşmüyor. Bu da çalışanlar ve bordrolular açısından bir tepki olarak sokağa çıkma gerekçesidir” şeklinde konuştu.
Maden İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Meclis’te “fakir fukar” olmadığını söyledi. Akçul, “Kendi ellerinde her şey. Gece yarıları yarım saatte ya da 1 saatte geçirip gidiyorlar. Bir zaman sonra seçkinler kulübüne dönüyor” derken Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Başkanı Satılmış Çalışkan, vekil hakları yeniden düzenlenirken emekli haklarının da düzetilmesi gerektiğini söyledi. Çalışkan, “Taban aylığımız açlık sınırının üzerinde olmalı. Özellikle emekliler arasında hizmet ve prime dayalı standart birlik sağlanmalı. AB ülkelerinde olduğu gibi emeklilere de sendikalaşma hakkı verilmeli” diye konuştu.