3 büyüklerin kutladığı ilk 19 Mayıs

3 büyüklerin kutladığı ilk 19 Mayıs

GÜREL YURTTAŞ / Yeniçağ

Her Türk evladı için en önemli günlerden biridir bugün; bir kere Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk''ün "doğum günüm" dediği gündür.

Sadece onun değil; Türkiye Cumhuriyeti''nin de doğum günüdür.

Kutlu olsun.

Peki Atatürk''ün doğum günü nasıl 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı''na dönüştü? Bu sorunun cevabını almak için yıllar öncesine gidelim. Türkiye''nin 3 büyük kulübü; Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray''ın sadece bir spor kulübü olmadıklarını, aynı zamanda Atatürk''ün izinden ayrılmayan, cumhuriyetin temelini koruyan birer sivil toplum örgütleri olduğunu da hatırlayalım.

ATATÜRK SPOR GÜNÜ


24 Mayıs 1935''te Fenerbahçe''nin sahasında 3 büyük kulüp sporcuları "Atatürk Spor Günü"nü kutlarlar İstanbul''da. Yüzlerce sporcu aynı kıyafetlerle resmi geçit yaparken, alkıştan yıkılır ortalık.
Bir süre sonra her yıl yapılan Spor Kongresi toplantısında Beşiktaş''ın kurucularından Ahmet Fetgeri Aşeni söz ister. Beşiktaş tarihini detaylarıyla yazan, arkasında ölümsüz eserler bırakan tarihçi yazar Vâlâ Somalı, "Bir Eser Beşiktaş" isimli kitabında o kongreyi şöyle yazar:
"Beşiktaş’ın kurucularından Ahmet Fetgeri Bey, ilk gün kürsüye çıktı ve şu teklifi yaptı:

TARİHE GEÇEN TEKLİF

''Muhterem Kongre üyeleri, Beşiktaş Jimnastik Kulübü, uzun zamandan beri tasarlanmakta olduğu bir spor projesini, kardeş kulüpler Fenerbahçe ve Galatasaray ile İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz bu “Atatürk Günü”nün tüm Türk Gençliği’ne maledilebilmesi için 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı adı altında ve her yıl yapılmasını teklif ediyorum. Kabul edilmesi halinde bu karar, Beşiktaş Kulübü’nden çok, kongrenin onuru olacaktır. Saygılarımla.''

Ahmet Fetgeri Bey, alkışlar arasında kürsüden indikten sonra, tasarı oylamayla kabul edildi ve Atatürk’e arz edildi. Ebedi Şef, bu güzel tasarıyı tereddüt etmeden kabul etti ve kanunlaştırdı."
19 Mayıs, 20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" adını aldı.
O günden bugüne kutluyoruz Atamızın doğum gününü. Üç büyüklerin; Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray''ın unutulmaz katkısı vardır temelinde.

3 TEMEL DİREK

Şimdi bakmayın yöneticilerinin birbiriyle didişmesine, taraftarlar arasında zaman zaman tatsızlaşan rekabete, "Sen mi büyüksün, ben mi en büyüğüm" kısır döngüsüne.
Onlar Türkiye Cumhuriyeti''nin 3 temel direğidir, yarın bir şey olursa en önde gideceklerdir.

Yazarın Diğer Yazıları