Önder Karaveli'yi Sivas'ta kurtaracak 5 adam

Önder Karaveli'yi Sivas'ta kurtaracak 5 adam

GÜREL YURTTAŞ/ Yeniçağ

Beşiktaş gol atamıyor. Rakiplerine karşı ne kadar baskılı oynasa, pozisyon da bulsa topu kale çizgisinden geçirmekte zorlanıyor. Gerçi kolay kolay gol de yemiyor. Ama bu kazanması için yeterli olmuyor tabi ki.
Bakın son 7 maçına. Konyaspor''a 1-0 yenildikten sonraki maçlarda hiç yenilmedi ama sadece 3 galibiyet alırken, 4 de beraberlik elde etti.

Malatyaspor ve Adana Demirspor''la 1-1 berabere kaldı, Gaziantep, Karagümrük ve Altay''ı 1-0 yendi, Antalyaspor''la 0-0 berabere kaldı.
Üstelik deplasmanlarda bu sezon istediği sonuçları da alamadı. 13 deplasman maçında sadeceç 2 kez kazandı, 6 beraberlik alırken, 5 kez de yenildi.
Peki Beşiktaş Sivasspor karşısında bu tabloyu tersine çevirebilir mi? Çevirebilir. Ama bunun için hareketli oynaması, topu ayağına alan her adamın kendi etrafında dönmeden çabuk karar vermesi, hızlı hücuma çıkması, defansının arkasına Sivasspor''un hızlı adamlarını kaçırmaması kaydıyla çevirebilir.
Bu maçta bana göre 5 kilit adam var.
1-Ghezzal: Beşiktaş''ın kadrosundaki en teknik ve yetenekli oyuncu. Ancak topu ayağına her aldığında karşısına en az iki rakip oyuncu çıkıyor. Çünkü Ghezzal''ı çözmüşler artık, ceza alanı çizgisi yakınlarında kaleye şut çekmemesi için önüne etten duvar örülüyor. Burada arkadaşlarına görev düşüyor. Ghezzal''a top geldiğinde arkadaşlarının hareketsiz bir şekilde oldukları yerde dikilmemesi, ona alan açmak için sağa sola hareket etmesi, pas istemesi şart. Eğer boşluk bulursa Ghezzal kilidi açabilir.
2-Batshuayi: Herkes eleştiriyor. Bana göre çok etkili bir adam. Rakip ceza alanını karıştırıyor. Ama çok yalnız kaldığı için genellikle kendi kendine pozisyon yaratmak zorunda kalıyor. Topu aldığında kaleye arkası dönük oluyor, dönüp de vurana kadar rakip önlemini alıyor. Batshuayi hareketli bir oyuncu olduğundan ve ceza alanı içinde ele avuca sığmadığından yanında oynayanlara boş alan yaratabiliyor. Burada sanırım ilk onbirde oynayacak olan Güven''in bu alanları değerlendirmesi için uyanık olması gerekiyor.
3-Alex Teixeira: Bakalım bu kez kendini gösterebilecek mi? Ya olumlu, ya da olumsuz açıdan maçın kilit adamı olabilir.
4-Vida: Yanında Wellinton oynayacak. Bu nedenle Vida kendi görevini yaparken, Wellinton''a da dikkat etmeli. Bu ikili arkasına adam kaçırırsa Beşiktaş''ın işi zor.
5-Rıza Çalımbay: Elbette ki Rıza Çalımbay. Bir zamanlar sahaların atom karıncasıydı. 90 dakika biter, 90 dakika daha oynayabilirdi. Teknik direktör olunca takımlarını da o hale getirdi. Dikkat edin, Sivasspor maçların özellikle son bölümünde kondisyon ve fizik gücü üstünlüğünü ortaya koyuyor. Çalımbay, bu özelliğine artık teknik bilgisini de ekledi. Çünkü kendisini geliştiren bir hoca. Yapacağı hamleler maçın kilidini kendi takımı açısından olumlu ya da olumsuz olarak açabilir.
Sonuçta güzel bir maç bizi bekliyor.
Burada son bir söz de Önder Karaveli''ye. Cesur ol hocam, korkma. Bu saatten sonra beraberlikler seni kurtarmaz. Kazanman, seri galibiyetler alman gerekiyor. Hem kendin için, hem genç Türk hocaları için. Eğer seri galibiyetler alırsan bugünden itibaren, seni gelecek sezon için de takımın başında görebiliriz. Yoksa "Bak fırsat verdik ama başaramadı" diye pusuda yatan o kadar insan var ki... O nedenle hücum oyna. Takımda kötü giden bir şeyler olduğunu görünce değişiklik yapmak için çok bekleme. Hemen yap hamleni, gerekirse ilk yarıda. 

 


 

Yazarın Diğer Yazıları