Proje karşılığı gençlere faizsiz kredi başladı

Proje karşılığı gençlere faizsiz kredi başladı
KOSGEB Girişimcilik, Destek Programı’nı bitiren 30 yaşını aşmamış girişimci esnaf ve sanatkar onaylı projelerini bankaya sunmaları halinde; 100 bin liraya kadar faizsiz kredi alabilecek. İlk uygulama 24 Aralk’ta

Gençlere faizsiz kredi sağlanması işinde engel kalmadı. Esnaf, çiftçi ve gençlere faizsiz kredi imkanı sağlayan düzenlemelerin hızla uygulanmaya başlanması, olumlu bulundu.  4 kararname ve 1 yönetmelik, bu hafta Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, KOSGEB tarafından sağlanan hibe ve faizsiz kredi desteğinden yararlananlar hariç, KOSGEB Girişimcilik Destek Programı’nı bitiren, başvuru tarihinde 30 yaşını tamamlamamış genç girişimci esnaf ve sanatkara, KOSGEB tarafından onaylanan projelerini bankaya sunmaları halinde; 100 bin liraya kadar faizsiz kredi kullandırılabilecek. 

Hazine kefaleti
Kredi Garanti Fonu aracılığıyla bu krediye yüzde 85 kefalet imkanı sağlanacak. KOSGEB tarafından daha öncesinde de sunulan 30.000 TL’ye kadar girişimcilik desteklerinde ise eski sistem devam edecek.  Gençlere yönelik hazırlanacak olan Girişimcilik Destek Paketi çerçevesinde verilecek olan 50 bin TL Karşılıksız Destek için bazı şartların sağlanması gerekiyor. Girişimcilik Desteği almak isteyenlerin öncelikle KOSGEB’e bir proje sunmaları ve KOSGEB Girişimcilik Sertifikası’na sahip olmaları gerekiyor.  Bu arada; gençlere de hazırlayacakları proje karşılığı 50 bin liraya kadar karşılıksız nakdi destek verilmesine başlanıyor. Önümüzdeki 24 Aralık Perşembe günü düzenlenecek Girişimcilik Ödül Töreni’nde bu desteğin ilk adımı atılacak. Kadın girişimciler
KOBİ’lerin, kadın girişimcilerin seyahat acentelerinin ya da gemi inşa ve işletmeciliği alanında faaliyet gösteren işletmelerin finansmana erişiminde finansal kiralama şirketlerinin ortak olduğu kredi garanti kurumlarına Hazine Müsteşarlığı tarafından verilen destek çerçevesine; genç girişimciler de alındı. Böylece genç girişimcilere kullanacakları kredilerde yüzde 85’e kadar Hazine destekli kefalet sisteminden yararlanma olanağı getirildi. 

Seyahat acenteleri
Hazine destekli kefalet sisteminden yararlanabilecek seyahat acentelerinin kapsamı bazı Avrupa ülkelerini de içerecek şekilde genişletildi. Bu çerçevede Azerbaycan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Rusya Federasyonu, Türkmenistan, Ukrayna’nın yanı sıra Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İsveç, İsviçre, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Macaristan, Norveç, Bulgaristan ve Romanya’dan Türkiye’ye en az 400 bin turist getiren seyahat acentelerine yüzde 75 kefaletten yararlanma imkanı tanındı. Her iki düzenleme de yürürlüğe girdi.