Baskın TÜPRAŞ hisselerini vurdu

Baskın TÜPRAŞ hisselerini vurdu
Baskın TÜPRAŞ hisselerini vurdu

İSO 500 sıralaması birincisi; 10,8 milyar lira piyasa değerine sahip Koç Grubu kuruluşu TÜPRAŞ’ın hisse senedi fiyatı, Mal

İSO 500 sıralaması birincisi; 10,8 milyar lira piyasa değerine sahip Koç Grubu kuruluşu TÜPRAŞ’ın hisse senedi fiyatı, Maliye baskınının ardından düşüşe geçti

 

Maliye Bakanlığı ekipleri, Çarşamba günü sabah 08.00’de polis refakatinde Koç Grubu’na ait TÜPRAŞ’ta denetim başlattı. Bazı evraka el konuldu. Mahkeme kararı ile olduğu belirtilen baskına, 20 polis ve akaryakıt uzmanları da katıldı.

 


Polis, nümune almış

 


Denetim sırasında Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) temsilcisinin hazır bulunmadığı, Emniyet’in de EPDK adına denetim yetkisi olduğu belirtildi. Maliye’den 10 kişilik bir ekibin denetime katıldığı bildirilirken, vergi denetimi esnasında marker almak için Emniyet Müdürlüğüne bağlı polislerin devreye girdiği kaydedildi.
TÜPRAŞ’taki ulusal marker denetiminde alınan numuneler, TÜBİTAK’a gönderildi. Taksim Gezi Parkı’ndaki eylemde, çevik kuvvet polislerinin biber gazlı saldırılarından kaçan vatandaşlara kapılarını açan Elmadağ Divan Otel de, TÜPRAŞ ile birlikte bir Koç Grubu kuruluşu.
İncelemeler, akşam saatlerinde de devam etti. Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu sıralamasında birinciliği senelerdir kaptırmayan TÜPRAŞ’ın piyasa değeri, birincilik haberinin gazetelerde yayınlandığı gün, denetim ve inceleme haberinin duyulmasının ardından 900 milyon lira geriledi.

 


Envanter denetimi

 


Öte yandan; Maliye denetimi hakkında Wall Street Journal Türkiye’ye konuşan TÜPRAŞ Genel Müdürü Yavuz Erkut, “Bu, EPDK yetkililerinin fiziki envanter denetimidir. Her zamanki gibi yapılıyor. Her zaman bu denetimler bir grup halinde yapılır” dedi.
Vergi Denetim Kurulu tarafından Koç Grubu’na ait TÜPRAŞ ve Aygaz’da yapılan denetimlerle ilgili olarak piyasada oluşan tedirginlik gruba ait bütün hisse senetlerini negatif etkiledi.

 


Borsada % 3 kayıp

 


Borsada hisse senetlerinin ortalama değer kaybı yüzde 3’ü geçti. Denetlenen şirketlerden TÜPRAŞ, dünü Çarşamba günkü kapanışa göre yüzde 3,05 oranında değer kaybıyla 41,30 liradan tamamlarken, Aygaz ise yüzde 2,63 düşüşle 8,88 liraya geriledi. Koç Grubu şirketlerinin çatı kuruluşu Koç Holding’in değer kaybı gün sonunda yüzde 3,87 olurken, Gruba ait diğer şirketlerden TOFAŞ yüzde 4,64, Otokar yüzde 1,49, Arçelik ise yüzde 3,75 oranında düşüş kaydetti. Koç Grubu’na ait Yapı Kredi hisse senedi ise BIST Bankacılık endeksinin ikinci seanstaki yükselişine ayak uydurarak günü yüzde 0,71 oranında artışla tamamladı.

 


İSO 500 birincisi

 


İstanbul Sanayi Odası’nın, Salı günü açıklanan İSO 500 sıralamasında geçmiş yıllarda olduğu gibi yine ilk sırayı alan TÜPRAŞ, 2012’deki 40,1 milyar liralık net üretimden satışla birinciliği, en yakın kuruluşa 32 milyar liralık satış hacmi farkıyla elde etmişti.

 


Maliye’nin açıklaması

 


Öte yandan, Maliye Bakanlığı ise konuyla ilgili açıklamada da “Vergi Denetim Kurulunca, mahkeme kararına dayanarak, bazı mükelleflerin kanuni merkezlerinde aramalı inceleme faaliyeti yürütülmektedir.  Ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamak amacıyla 5 Şubat 2013 tarihinde yürürlüğe giren ‘Vergi Denetim Kurulu 2013 Genel Çalışma Planı’nda, 2013 yılı içinde yapılacak vergi incelemelerine ilişkin genel stratejiler belirlenmişti” denildi.

 


Enerji Bakanı: Normal

 


Enerji Bakanı Taner Yıldız, TÜPRAŞ’taki vergi denetimlerinin ’rutin bir inceleme’olduğunu söyledi.
Bakan Taner Yıldız, Türkiye’nin en büyük sanayi şirketi Tüpraş’a karşı Maliye Bakanlığı tarafından başlatılan denetimi değerlendirdi. Taner Yıldız, ulusal marker uygulamasını TÜPRAŞ ve bütün ithal mallara yaymak istediklerini, akaryakıt sektörü denetimlerindeyse kaygıya yol açacak herhangi bir durum olmadığını belirtti.

 

Maliye Bakanlığı: Mahkeme kararı aldık

 

TÜPRAŞ’taki polis refâkatindeki denetim için Maliye Bakanlığı’ndan bir açıklama yayınlandı.  İnceleme için şu bilgiler verildi: “Vergi Denetim Kurulunca, mahkeme kararına dayanarak, bazı mükelleflerin kanuni merkezlerinde aramalı inceleme faaliyeti yürütülmektedir. Ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamak amacıyla 5 Şubat 2013 tarihinde yürürlüğe giren ’Vergi Denetim Kurulu 2013 Genel Çalışma Planı’nda, 2013 yılı içinde yapılacak vergi incelemelerine ilişkin genel stratejiler belirlenmişti. Bu kapsamda birçok sektörde vergi incelemeleri başlatılmıştır”.

 

Bakan Şimşek: Gezi olayları ile ilgisi yok

 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul Taksim’de meydana gelen ’Gezi Olayları’olarak hatırlanan olaylar ile TÜPRAŞ’a vergi incelemeleri arasında bir ilişki olmadığını söyledi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden açıklamada bulunurken, “Vergi Denetim Kurulu, yıllık 50,000 vergi incelemesi yapıyor. Gezi olayları ile vergi incelemeleri arasında kesinlikle bir ilişki yoktur.” dedi. TÜPRAŞ’ın sahibi Koç Grubu, Haziran 2013’de çıkan Gezi Olayları sırasında, polisin biber gazlı saldırılarına uğrayan vatandaşlara kapılarını açan Divan Oteli’nin de sahibi.