Yine kandırılma olayı. Biden halledeceğim dedi ABD F-16 yasağı getirdi

Yine kandırılma olayı. Biden halledeceğim dedi ABD F-16 yasağı getirdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden'in gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından F-16 satışının kesinleştiği iddia edilirken ABD Temsilciler Meclisi'nden Türkiye'ye F-16 satışını kısıtlayan yasa tasarısı geçti.

ABD Temsilciler Meclisi, ABD Başkanı Joe Biden’ın F-16 savaş uçaklarının Yunan hava sahasını ihlal etmek için kullanılmamasının “somut adımları” sağlanmadığı sürece Türkiye’ye F-16 satışını yasaklayan bir Pallone/Pappas değişikliğini 244’e 179 oyla kabul etti.

Öte yandan, Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Frank Pallone öncülüğünde bir grup Kongre üyesi de Başkan Joe Biden’a, Türkiye’ye F-16 satışı konusundaki itirazlarını dile getiren bir mektupta, "Ülkesi içinde ve dışında istikrar bozucu eylemlerine ve uluslararası yasaları ihlallerine son verme yönünde somut adımlar atılmadığı müddetçe, ABD Türkiye ordusuna daha fazla destek sağlamamalı" ifadelerine yer verdi.

BIDEN''IN VETO ETME HAKKI VAR

Yasa tasarısı ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) 2023 bütçesini içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısına eklenecek. ABD Başkanı Joe Biden''ın yasa tasarısını veto etme hakkı bulunuyor.

ABD Başkanı Joe Biden''ın NATO Liderler Zirvesi kapsamında bulunduğu Madrid''de "(Türkiye''ye) F-16 uçaklarını satmalıyız ve aynı zamanda uçakları modernize etmeliyiz. Bunu yapmamak bizim çıkarımıza değil." ifadelerini kullanmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden, daha sonra da Türkiye''ye F-16 satılmasını desteklediğini açıklamış ve "Hatırlayacağınız üzere aralık ayında Türkiye''ye F-16 satmamız gerektiğini söylemiştim. Ve bu jetleri modernize etmeliyiz. Bunun tersi çıkarımıza olmaz" demişti.

Bu durumdan rahatsız olan Yunanistan Başkakanı Kiryakos Miçotakis ise ABD Kongresi''nde yaptığı konuşmada ''Türkiye''ye F-16 satışı yapmayın'' demişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın 28 Haziran''da Madrid''e gitmeden önce havalimanında yaptığı açıklamada Biden ile görüşeceğini açıkladıktan hemen sonra F-16 konusunu gündeme getirerek "Bu arada Amerika''yla olan en önemli görüşmemiz F-16 meselesiydi. F-16 meselesi de şu anda hâlâ masada, orada da yine bir oyalama taktiği gidiyor" demesi, Türkiye''nin bu iki ülkenin NATO üyeliklerine onay vermesi karşılığında F-16 talebine olumlu yanıt alıp almadığı sorusunu ortaya çıkarmıştı.

İlgili Haberler