Bilbilik ve Big Data Age...

Amerika'yı hâlâ "Hür Dünya'nın kalbi" olarak bilen nice insan ve sözde aydın var bu ülkede... Oysa Amerika tam bir melanetler imparatorluğudur. Bu son dediğimin ayrıntılarını, Erol Bilbilik'in kitaplarını okuyunca görürsünüz.

Erol Beğ, geçtiğimiz günlerde yayımlanan son kitabını da imzalayarak yolladı. Adı: "Big Data Age", alt başlıkları da "Amerikan Emperyalizmi ve Dik Duranlar-Dönüşenler". Nergiz Yayınları'ndan çıkmış bu kitap.

Önce şu "Big Data Age"in anlamını ve içeriğini öğrenelim. Big Data Age, "Büyük Veri Çağı" demek. Birbirinden kopuk parçalar bir araya gelerek anlamlı bir bütün oluşturuyorlar. Nerede? Digital dünyada elbette. Örnekleyelim kitaptan: 1 trilyon sayfanın endekslendiği Google'da her gün yaptığınız 5 milyar arama, ayda izlediğiniz 4 milyar saat Youtube videosu ya da bir günde attığımız 500 milyon tweet... Bunlar bir araya getirildiğinde akla gelmeyecek sonuçlar doğabiliyor. Sözgelimi dünyanın neresinde bir salgın hastalık riski var, nerelerde suç eğilimi yaşanıyor, önümüzdeki yaz hangi tatil kentinde turizm patlayacak, bunları kestirebiliyoruz, hem de isabetle.

Bilbilik diyor ki: "Hayatı eskiden filozofların yardımıyla anlamaya çalışıyorduk. Şimdi onu dijital platforma taşıyıp bir veriye dönüştürmeyi başardık. Artık filozoflara değil, bilgisayarlara soruyoruz.

Ve artık 'Neden' sorusu yerine "Nedir" sorusu, teorinin yerini gözlem, düşüncenin yerini kanaat alıyor."

Bu büyük verinin büyük muhafazakârlıkla da ilgisi ve bağıntısı da var.

Ve günümüzün savaşları nükleer silahlardan kaynaklanmıyor, internet aracılığıyla bilginin kontrolünden kaynaklanıyor. ABD Emperyalizmi sözde teknokratik devrim hazırlığında, ancak işin aslı, siber ve asimetrik savaş.

Ve bir de yarısı doğru, yarısı yalan olan yutturmaca: ABD çökerse bütün ülkeler çöker... Enerji çökerse her şey çöker...

Bu kitaptan önemli bulduğum özel bilgileri de aktarayım son olarak:

-İhsan Doğramacı, ne idi, nerenin adamı idi? Kerkük Türkmeni miydi, Kürt müydü? Neler yaptı?

-Alev Alatlı'nın babası Ertuğrul Alatlı kimdir? Alev Alatlı ABD'de ne bursu ile okudu? Efkan Ala, Alev Hanım'a neden "Anacığım" diyordu?

-Amerika ile II. Dünya Savaşı sonunda ilişkileri geliştirmeye başladığımızda, Türkçü ve Komünist bilinenler neler demişler neler, işte onlardan birkaçı:

Hamdullah Suphi Tanrıöver: "Işık nerden geliyor? Amerika'dan. Ümit nereden geliyor? Amerika'dan."

Fuat Köprülü: "ABD'nin dünyanın hiçbir yerinde emperyalist gaye gütmediği sabittir."

Zekeriya Sertel: "Uzanacak en samimi insan eli Amerika'dan gelebilir. Amerika'nın tek hedefi dünya sulhunu korumaktır."

-Türkiye'de bir FBI bürosu var... Ne iş yapar ve neden var?

-Bir zamanlar MİT'in başında bulunan ve çok milliyetçi olarak bildiğimiz Fuat Doğu'nun 33 derece mason olduğunu biliyor muydunuz?

-Avni Özgürel... Ülkücülükten nerelere...

Yaşayan ozanların

Atatürk şiirleri seçkisi...

UTKU Toplumsal Dayanışma ve Eğitim Derneği "Yaşayan Ozanlar Atatürk Şiirleri Seçkisi" hazırlıyor... 23 Nisan'da yayınlanacak olan bu seçkide yer alması istenen yapıtların, sahiplerince en geç 25 Mart'a kadar, ulukayin@gmail.com'a gönderilmeleri gerekmektedir. Seçkide 50 şiir yer alacaktır.

Ayrıntılı bilgi için: Ahmet Gencal - 0535 262 38 17 nolu telefonuna başvurabilirsiniz.

 

Yazarın Diğer Yazıları