Bilim kurgu filminden fırlamış gibi: Dünyanın her tarafından tuhaf haberler gelmeye devam ediyor!

Bilim kurgu filminden fırlamış gibi: Dünyanın her tarafından tuhaf haberler gelmeye devam ediyor!
Endonezya Kawah Ijen Yanardağı, herhangi bir doğa harikası ile yarışabilecek düzeyde büyüleyici olan bir mavi ışık görüntüsüne sahip.

Endonezya’nın Doğu Java kentindeki Kawah Ijen yanardağı geceyi parlak mavi bir parıltıyla aydınlatıyor. Bu, gezegendeki diğer volkanların çoğundan farklı bir olgu.

Kawah Ijen Yanardağı – Kırmızı Lav, Mavi Alev

Volkandan akan erimiş kaya diğerleriyle aynıdır. Parlak kırmızı, sarı ve turuncu tonlarında parlar. Ve gün boyunca, yerdeki çatlaklardan yükselen duman yine aynı diğer volkanlardaki gibi beyaz görünüyor. Ama gece, videoda görebileceğiniz gibi mavi ışığın büyüleyici bir görüntüsü, herhangi bir doğa harikasıyla rekabet ediyor.

endonezya-yanardag-mavi-renkli-alev2.jpg

Bu etki, lavın aşırı sıcakla ve yüksek basınçlı sülfürik gazlarla birlikte püskürtülmesi ile ortaya çıkıyor. Gazlar, kırmızı sıcak lav ile kıvılcımlandığında ve oksijen ile karıştığında ortaya 5 metre yüksekliğe ulaşabilen parlak mavi alevler çıkıyor. Kükürt konsantrasyonu o kadar yoğundur ki, mavi alev yanardağın yanlarından dökülebilir ve lavın maviymiş gibi görünmesine neden olur. Ancak viral görüntülerin sizi buna inandırmasının aksine olay öyle değil.

Mavinin Karanlık Yüzü

Sahada turizmin adil bir payı olmasına rağmen, volkanlar ve kraterler sadece turistik yerler değil. Ayrıca madencilerin sülfürik kaya toplamak için geldikleri bir yer. Madenciler- hem yetişkinler hem çocuklar- tüm günü ısı yükü soğutulmuş sülfürik kayaları toplamakla geçiriyor.

endonezya-yanardag-mavi-renkli-alev3.jpg

Daha sonra günlük ödemelerini almak için bu taşları yaklaşık üç buçuk kilometre taşırlar ki bu da 12 saatlik çalışmadan sonra bile genelde 10 dolardan azdır. Yani işleri sadece zor değil, aynı zamanda çok da tehlikeli. Kronik kükürte maruz kalmak boğaz ve akciğer tahrişine, solunum problemlerine ve akciğer hastalığı riskine yol açabilir. Kawah Ijen’in büyüleyici mavisinin karanlık yüzü var. (Beyinsizler.net)