Eylemcilerin üzerine milis ateşi: 48 ölü

Eylemcilerin üzerine milis ateşi: 48 ölü
Eylemcilerin üzerine milis ateşi: 48 ölü

Libya’da sular bir türlü durulmuyor. Başkent Trablus’ta milislerle protesto yürüyüşü yapan eylemciler arasındaki çat

Libya’da sular bir türlü durulmuyor. Başkent Trablus’ta milislerle protesto yürüyüşü yapan eylemciler arasındaki çatışmalarda 48 kişi hayatını kaybetti

 

Libya’nın başkenti Trablus’ta milislerin göstericilerin üzerine ateş açması sonucu en az 48 kişi öldü, 300’ü aşkın kişi de yaralandı. Eylemciler, Trablus’u terk etmeleri talebiyle Mısratalı milislerin karargahına yürüdü. Karargahtan eylemcilerin üzerine ateş açılmasından saatler sonra da, silahlı kişiler milislerin hâlâ sıkışmış halde bulunduğu karargaha saldırdı. İlk yürüyüşe katılan Trablus Belediye Başkanı Sedat El Bedri, göstericilerin barışçıl bir eylem yaptığını söyledi ve “Ama milisler karargaha gider gitmez üzerimize ateş açtı. 106 milimetrelik tanksavar silahları ve roket bile kullandılar” dedi. “Eylemciler silahsızdı ve hepsi Libya diye bağırıyordu” diye konuşan Sedat şehirde topyekün bir silahlı çatışma riski olduğunu belirtti. BBC Trablus Muhabiri Rana Jawad, havaalanı yolu civarında askeri uçakların alçak uçuş yaptığını ve şiddetli çatışma sesleri duyulduğunu belirtti. Görgü tanıkları göstericilerin üzerine ateş açılmasından sonra eylemcilerin karargaha saldırdığını ve bazı binaları ateşe verdiğini söylüyor. Orduya bağlı araçların yolları keserek, çatışan tarafları ayırmaya çalıştığı kaydediliyor. Mısratalı milisler geçen hafta başkentte iki kişinin öldüğü çatışmalara karışmıştı. Geçen ay da Başbakan Ali Zeydan Trablus’ta bir milis grubu tarafından kaçırılmıştı.

 


“Terk et” çağrısı
Öte yandan Trablus Yerel Meclisi’nin tüm silahlı milisler başkent Trablus’u terk edene kadar halkı sivil itaatsizliğe davet ettiği bildirildi. Misrata Yerel Meclisi ise Gargur’da yaşananlardan TYM’yi sorumlu tuttu. Misrata Yerel Meclisi’nden yapılan yazılı açıklamada, çatışmaları, göstericiler arasına sızan bazı kişilerin başlattığı öne sürüldü. Güvenlik güçleri ile silahlı milisler arasındaki çatışmaların sürdüğü kaydedildi.

 


Orduda istifa
Bu arada, Libya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Salim Kinidi, Trablus’ta göstericilerin milislerce öldürülmesini protesto ederek, istifasını sundu. Kinidi, “Trablus’taki kanlı olaylar nedeniyle istifa ettim. Sivil halkı koruyamayan ve milisleri püskürtemeyen bir ordunun sorumluluğunu daha fazla üstlenemem. İstifa mektubumu Genelkurmay Başkanlığı’na sundum” dedi.

 

Bingazi failleri için ödül

ABD, Libya’nın Bingazi şehrindeki konsolosluğuna geçen yıl düzenlenen ve büyükelçi ile üç çalışanın hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili faillerin yakalanması için ödül koydu. ABD Dışişleri Bakanlığı, Bingazi’deki konsolosluğa 11 Eylül 2012’de düzenlenen saldırıyla ilgili faillerin yakalanmasını sağlayacak bilgi paylaşımı için 10 milyon dolarlık ödül belirledi. Kongre üyelerine ödülü bir mektupla bildiren Bakanlık, “Adalet İçin Ödül” sitesinde duyurulan ödüllerin, söz konusu saldırıyla ilgili devam eden soruşturmanın güvenliğinden dolayı daha önce ilan edilmediğini belirtti. Bakanlık, açıklamasında, “Soruşturmanın güvenliği ve hassasiyeti nedeniyle, saldırıya özel ödül teklifi Adalet İçin Ödül sitesinden alenen duyurulmadı” ifadesine yer verdi. AP’ye konuşan bir yetkili ise, ödülün 7 Ocak’tan itibaren yürürlükte olduğunu kaydetti. Büyükelçi Chris Stevens ile üç elçilik çalışanının hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili yoğun eleştiri alan Hillary Clinton, ödülün belirlendiği tarihte Dışişleri Bakanı olarak görev yapıyordu.