İktidar medyası manşetten “şerefsiz'' demişti. Şimdi Saray'a geliyor bakalım ne manşet atacaklar

İktidar medyası manşetten “şerefsiz'' demişti. Şimdi Saray'a geliyor bakalım ne manşet atacaklar
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan'ın Türkiye ziyareti öncesinde iktidarın BAE’yi 15 Temmuz darbe girişimini finanse etmekle suçlaması ve gazetelerde atılan manşetler yeniden gündeme geldi.

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında 2013 yılından bu yana “düşman seviyesinde” süren ilişkilerin son birkaç aydır düzeltilmeye çalışılması ve Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan''ın Türkiye’yi ziyarete gelmesi gündem oldu.

Yeniçağ, aylar önce İktidarın Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed ile Sedat Peker’in iadesi için perde arkasında temaslara başladığını ve BAE’nin de Türkiye ilişkileri yumuşatmaya sıcak baktığını ilk kez gündeme getirmişti.

İKTİDARDAN BAE İÇİN 15 TEMMUZ ÇIKIŞI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun BAE hakkında “15 Temmuz ABD ve BAE talimatı ile oldu” açıklaması ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “15 Temmuz’u Birleşik Arap Emirlikleri finanse etti” açıklaması hafızalarda yerini korurken, Türkiye ve BAE arasındaki ilişkilerin yumuşatılmaya çalışılması dikkat çekti.

İktidara yakın gazeteler de Veliaht Prensi Nahyan hakkında “Şerefsiz bunlar” diye manşet atmıştı.

DEVA Partisi Kurucu Üyesi Metin Gürcan, sosyal medya hesabından konuya ilişkin yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kaydetti:

“Fikri takip için paylaşıyorum.

Madem BAE veliaht prensi Bin Zayed bütün kötülüklerin babası+elinde 251 15 Temmuz şehidimizin kanı var, niçin onu Ankara''ya davet ediyorsunuz? Bu kadar mı düştünüz?

Veya madem adam suçsuz niçin bu karalama kampanyası yapıldı ve ilişkiler gerildi?”

Gürcan’ın Tweet’ini alıntılayan bir başka kullanıcı ise "Kandırıldık. O yapmadı, kendisi iyi ama çevresi kötü" yorumunda bulundu.

TÜRKİYE VE BAE ARASINDAKİ SORUNLAR

Türkiye ile BAE arasındaki ilişki, BAE''nin Mısır''daki askeri darbeye destek vermesi sonrası durma noktasına gelmişti. BAE ve Türkiye arasında bölgesel gelişmelerle ilgili nüfuz mücadelesi, Libya iç savaşı sırasında da ortaya çıkmıştı. BAE, Mısır''la birlikte Libya''da General Halife Hafter yanlılarını desteklerken Türkiye de Trablus merkezli Ulusal Mutabakat hükümetine arka çıktı. Türkiye, BAE''yi Yemen''deki pozisyonu ve İsrail''le diplomatik ilişkileri başlatması nedeniyle de eleştiriyor.

Bölgesel gelişmeler nedeniyle iki ülke arasında yaşanan sorunlara, geçen yaz organize suç örgütü lideri olmakla suçlanan Sedat Peker''in BAE''de ikamet etmeye başlaması da eklendi. Peker, BAE''nin talebiyle YouTube''da yayınladığı videolara son vermişti. Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan''ın ziyaretinde Peker''in durumunun da gündeme gelebileceği belirtiliyor.

AĞUSTOS AYINDA İLK TEMAS KURULMUŞTU

İki ülke arasında gerginliği azaltmaya yönelik ilk adımlar aslında geçen yaz atılmaya başlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ağustos ayında BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan''yı Ankara''da kabul etmiş ve BAE ile Türkiye''nin bağlarını geliştirmek anlamında ilerleme kaydettiğini, bunun neticesinde de Türkiye''ye yatırım yapılabileceğini söylemişti. Bu görüşmeden iki hafta sonra da Erdoğan, Veliaht Prens Muhammed bin Zayed el Nahyan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Ekonomisi zor bir dönemden geçen Türkiye, BAE ile enerji üretimi gibi alanlarda yatırım konusunda görüşmeler yürüttüğünü açıklamıştı. BAE de Türkiye ile daha derin ticari ve ekonomik bağlar kurmak istediğini duyurmuştu. Abu Dabi Yatırım Ajansı''nın Türkiye''de Getir ve Trendyol gibi şirketlerde yatırımları bulunuyor.

SEDAT PEKER AYRINTISI

Hakkında organize suç örgütü yöneticisi olduğu iddiasıyla soruşturma başlatılan Sedat Peker’in BAE’DE yaşadığının öğrenilmesi ve BAE arasındaki ilişkilerin düzeltilmesi eş zamanlı olarak gerçekleşti.

İlgili Haberler