BM'den Kırım'daki insan haklarına dair yeni rapor

BM'den Kırım'daki insan haklarına dair yeni rapor
Birleşmiş Milletler (BM) Ukrayna İnsan Hakları Gözlem Misyonu, Ukrayna’daki insan hakları durumu ile ilgili yeni bir rapor hazırladı. Raporda 1 Şubat ile 30 Nisan 2021 tarihleri arasındaki dönem ele alındı.

BM'den yeni Kırım raporu

Kırım Haber Ajansı''nda yer alan habere göre, BM Ukrayna İnsan Hakları Gözlem Misyonunun hazırladığı yeni raporda, Rus işgali altındaki Kırım’daki tutukevlerinde alıkonulan siyasi tutsaklara karşı uygulanan işkence ve kötü muamele vakaları dile getirildi. Raporda, işgalci yönetimin dini nedenlerden ötürü baskı uyguladığı, düşünce ve ifade özgürlüğü kısıtladığı ifade edildi. 

Raporda Rus işgalci güçlerin Kırım’da 10 Mart 2021 tarihinde yasa dışı olarak alıkoyduğu Ukraynalı gazeteci Vladislav Yesipenko’nun davasına dikkat çekilirken, “FSB (Rusya Federal Güvenlik Servisi) görevlilerinin, istedikleri itirafı elde etmek için bir binanın bodrum katında Yesipenko’ya elektrik işkencesi uyguladığı, darp ettiği ve cinsel tacize bulunduğu BM Ukrayna İnsan Hakları Gözlem Misyonuna bildirildi. Daha sonra, zorladıkları itirafı kaydetmek için FSB görevlileri Rus devlet televizyon kanalının çekim ekibini davet etti. Bunun dışında FSB, Yesipenko’nun 28 gün boyunca bağımsız bir avukatla görüşmesini engelledi” diye belirtildi.

GAZETECİ YESİPENKO’YA İŞKENCE UYGULANDI

Hatırlanacağı üzere, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) 16 Mart 2021 tarihinde yaptığı açıklamada Kırım’da Ukrayna vatandaşı Vladislav Yesipenko’nun tutuklandığını duyurmuştu. Daha sonra Gratı haber sitesi editörü, gazeteci Anton Namlyuk, Rus işgalci güçlerin Yesipenko’ya elektrikle işkence uygulandığını duyurmuştu.

 

İlgili Haberler