Bodrum’u böyle yiyip bitirdiler. İmara açılmadık yer kalmadı. Boşlukları aralıksız doldurdular

Bodrum’u böyle yiyip bitirdiler. İmara açılmadık yer kalmadı. Boşlukları aralıksız doldurdular
Türkiye’nin en gözde turizm merkezlerinden biri olan Bodrum’un yeşil alalarının yıldan yıla yok olup yapılaşmanın nasıl arttığına dair görüntüler sosyal medyada gündem oldu...

Bodrum’u böyle yiyip bitirdiler. İmara açılmadık yer kalmadı. Boşlukları aralıksız doldurdular

Türkiye’nin en gözde turizm merkezlerinde biri olan, lüksün ve eğlencenin merkezi olan Bodrum’daki yapılaşma ilçedeki yeşil alanları yıldan yıla birer birer yok etti.

ÖNCE AKCİĞERLER YANDI SONRA YAPILAŞMA ARTTI

Özellikle Bodrum yarımadasında bölgenin akciğerleri olarak kabul edilen Yalıkavak ve Güvercinlik’te meydana gelen değişim dikkat çekiyor.

Örneğin 2007 yılında Pina yarımadasıyla Kuyucak Köyü arasında çıkan yangında bölgede yeşilliklerin 238 hektarlık (55 Adet futbol sahası büyüklüğünde) bölümü yandıktan sonra 2008 senesinde sahildeki iskeleler için izinler gelmeden sahilin doldurulmaya başlandığı biliniyor.

Dönemin Turizm Bakanı Ertuğrul Günay imarsız, izinsiz dolgunun kaldırılacağını, bölgenin tekrar ağaçlandırılacağını belirtmesine rağmen yıllar sonra bile ne dolgu kaldırılmış ne de bölge ağaçlandırılmış durumda. Aksine bölgede yapılaşmanın yıldan yıla artmış olduğu uydu görüntülerinden göze çarpıyor.

Aynı durum Bodrum diğer gözde bölgeleri Bitez ve Gündoğan içinde geçerli olduğu görülüyor.

MİLYON DOLARLIK PROJELER YILLAR SONRA ASKIYA ALINDI

Bölgedeki yeşil alanların nerdeyse tamamına yakınının yok olması sonrası arazilere dikilen milyon dolarlık projeler için geçtiğimiz yıl nihayet inşaat durdurma ve yıkım kararları alınmaya başlanmıştı.

"BODRUM''U KORUYACAĞIZ AMA.."

Bölgede yapılaşmanın yıllar sonra durduğunu belirten Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras Bodrum’u korumak zorunda olduklarını ifade ederek, "Yani biz hep şunu söylüyoruz. Bodrum’un korunmaya ihtiyacı var ve imar planları eliyle Bodrum’da büyük bir tahribat yaşanıyor. Burada şu anda mevcut hak verilen planlar yoluyla yapılaşma hızla ilerliyor. İnsanlar imar durumu belgesi almaya geldiği zaman, ‘ben arsama inşaat yapacağım’ dediği zaman ‘hayır sen bunu yapamazsın çünkü biz Bodrum’u koruyacağız’ diyemiyorsun. Zaten imar planları belli alanlarda bu hakkı tanımış insanlara. O yüzden bizim burada yapacağımız iş o planları revize ederek, mahkememizin ve bilirkişinin de buradaki çekincelerine dayanak olacak şekilde düzenlemek ve 1/100000, 1/25000 planlara uygun hale getirmek. Tekrar tekrar söylüyorum asıl yetkili Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız yapacak. Turizm Bakanlığımızın da yetkileri var. Onların da söyleyecekleri sözler vardır" ifadelerini kullanmıştı.

İşte o görüntüler ve Bodrum''da yıldan yıla yaşanan değişim:

İlgili Haberler