Bolu’daki ‘Küçük Arabistan’ projesi için yeni gelişme

Bolu’daki ‘Küçük Arabistan’ projesi için yeni gelişme
Bolu’da tartışma konusu olan şato tipi villaların bulunduğu ve Araplar için yapılan inşaat projesinde yeni bir gelişme yaşandı. Projeyi yürüten firma için daha önce verilen iflas kararı kaldırılırken, bölge halkının tepkisini çeken projenin 2021 yılında biteceği açıklandı.

Bolu’nun Mudurnu ilçesinde Araplar için yapılan ve şatoyu andıran villaların olduğu Burj Al Babas adlı proje için yeni bir gelişme yaşandı. İçinde 732 villanın bulunduğu ve bölge halkının tepkisini çeken projeyi yürüten firma için verilen iflas kararı kaldırıldı. Projeyi yürüten Sarot Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mezher Yerdelen projeyi 2021 yılında bitireceklerini açıkladı.

Mudurnu ilçesinde yalnızca Arap müşterilere satışı yapılan ve şatoları andıran mimari yapısıyla gündeme gelen Burj Al Babas projesini yapan firma hakkında 2018 yılında verilen iflas kararı mahkeme tarafından kaldırıldı. Sarot Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mezher Yerdelen mahkeme süresince borçlarının yüzde 50'lik kısmını ödediklerini, projeyi 2021 yılında bitireceklerini söyledi.

Mudurnu ilçesinde 2011 yılında yapımına başlanan 732 villa, AVM, otel ve 2 kongre merkezinin yer aldığı proje kapsamında, şato tipindeki villalardan 350'si, inşaat çalışmaları devam ederken, Katar, Bahreyn, Kuveyt, Dubai ve Suudi Arabistan'daki müşterilere satıldı. Arap müşterilerin taksitleri zamanında ödememesi ve şirketin ekonomik planlamada yaşadığı sorunlar nedeniyle Burj Al Babas adlı projenin sahibi Sarot Termal Grup, geçen yıl Haziran ayında konkordato için başvurdu. Mahkeme, şirkete 3 ay süre verdi. Sürenin dolmasıyla İstanbul 3'üncü Ticaret Mahkemesi, Eylül ayında Sarot Grup çatısı altındaki 3 şirket hakkında iflas kararı verdi. Şato tipi mimarisiyle tepkilere neden olan, ilçenin mimari ve tarihi dokusuna uymaması nedeniyle bölge sakinlerinin de tepki gösterdiği proje durmuş oldu.

İFLAS KARARI KALDIRILDI

Şirketin itirazları üzerine 2019 yılının Ocak ayında, söz konusu proje hakkında satışa ve inşaata devam izni verildi. Projede inşaat ve satış çalışmaları sürerken, Sarot Grup bu arada mahkemenin verdiği iflas kararını temyize taşıdı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 17'nci Hukuk Dairesi Sarot Grup'a ait 3 şirket hakkında verilen iflas kararını kaldırdı. Şirketin konkordato başvurusu ise reddedildi.

KATARLILARA DEVREDİLECEĞİ İDDİA EDİLMİŞTİ

Tepkilerin odağında olan ve uluslararası medyada da çok sayıda habere konu olan, inşaat çalışmalarının devam ettiği Burj Al Babas projesinin Katarlı bir firmaya sermaye devrinin yapılmak üzere olduğu iddia edilmişti. Sosyal medyada ve Bolu'da bazı yerel gazetelerde yer alan iddiaların ardından konuşan Sarot Grup Başkanvekili Mezher Yerdelen, şirketin sermayesinin devrine ilişkin bir anlaşmanın olmadığını ifade ederek, "Medyada haberlerin çıkmasıyla, konunun uluslararası medyada da yankı bulmasıyla bazı Ortadoğu'daki yatırımcılar bizimle irtibat kurdu. Ortadoğu'da projemize karşı bir ilgi oluştu. Villa satışları ile alakalı görüşmelerimiz de oldu. Bu bölgeden nasıl mülk alabilecekleri, yer alabilecekleri konusunda bizimle görüştüler. Sermayenin tamamının devrine ilişkin bir görüşme olmadı. Bir takım görüşmeler oldu. Kuveyt, Katar gibi ülkelerde projeye yatırım ortağı olma yolunda bazı görüşmeler gerçekleştirdik. Şu anda görüşmelerimiz sürüyor. Satışlarımız da sürüyor" demişti.

BÖLGE HALKI TEPKİLİ

Mudurnu'da yaşayan bazı vatandaşlar, yapıların Cittaslow (Sakin Şehir) unvanı alan ve UNESCO Kültür Mirası listesine aday olan Mudurnu'nun tarihi dokusuna yakışmadığını ifade etti. Bölgede yaşayan bazı vatandaşlar ise projenin tamamlanmasının ilçede istihdam oluşturacağını ve ilçenin gelişimine katkıda bulunacağını belirtti.