Borsada rekor olay! Dolar-Euro düşünce herkes bu yönteme yöneldi. Uzmanlar vatandaşları uyardı

Borsada rekor olay! Dolar-Euro düşünce herkes bu yönteme yöneldi. Uzmanlar vatandaşları uyardı
Borsa İstanbul'da (BİST) halka arz başvurularında ve yerli yatırımcı sayısında rekor artış yaşanıyor. Korona virüs salgınının yarattığı ekonomik koşullardan ve enflasyondan korunmak isteyen şirketler borsaya yöneldi. 2020 yılının ocak ayında 30 yaş altı yatırımcı sayısı 50 bin iken, bu sayı 2021'in ocak ayına gelindiğinde 350 bini aştı. 

Deutsche Welle Türkçe''de yer alan habere göre; Türkiye''de enflasyondan korunmak isteyen yurttaşlar borsaya yöneldi. Altın ve döviz fiyatlarındaki düşüşün ardından borsadaki yerli yatırımcı sayısı 2 milyonu aşarak tarihi rekorunu kırdı.

Uzmanlar hisse değerlerinde oluşabilecek spekülasyonlara karşı dikkat edilmesi gerektiğini belirtirken, onlarca şirket de krizden korunabilmek için halka arza yöneldi.

YERLİ YATIRIMCI SAYISINDA REKOR: 2 MİLYON 156 BİN 283 KİŞİYE ULAŞTI

Korona virüs salgınının vurduğu 2020 yılında, yurttaşlar yatırımlarını koruyabilmek farklı yatırım yöntemlerini denedi. Türkiye''de normalleşme sürecine geçilen 2020''nin Haziran ayı itibarıyla en çok tercih edilen yatırım aracı Borsa İstanbul (BİST) oldu. Veri Analiz Platformu''nun paylaştığı verilere göre; son altı ayda yüzbinlerce kişinin hisse senetlerine para yatırması ile beraber 2021''in Ocak ayında yerli yatırımcı sayısının 2 milyon 156 bin 283 kişiye ulaşmasıyla rekor artış kaydedildi. 

30 YAŞ ALTI BORSAYI TERCİH ETTİ

İl bazında bakıldığında yatırımcıların yüzde 28’inin yaşadığı İstanbul en çok yatırımcının bulunduğu şehir oldu. İstanbul’u sırasıyla Ankara, İzmir ve Bursa gibi Türkiye’nin büyük şehirleri takip etti. Dikkat çekici başka bir nokta ise 30 yaş altı borsa yatırımcı sayısındaki artış oldu. 2020 yılının Ocak ayında 30 yaş altında yaklaşık 50 bin yatırımcı borsada hisse senedi alırken, bu sayı tam bir 2021''in Ocak ayında 350 bini geçti. 

Yerli yatırımcı sayısında yaşanan artışla beraber İstanbul Borsası’nda uzun zamandır süren yabancı yatırımcı çoğunluğunu da sonlandı. Veri Analiz Platformu’nun verilerine göre, BİST-100’de 2020’nin Ocak ayında yüzde 38 seviyesinde olan yerli yatırımcının portföy oranı, 2021’in Şubat ayında yüzde 53’ün üstüne çıktı. Aynı dönemde yabancı yatırımcı portföy oranı ise yüzde 61’lerden yüzde 47 seviyelerine düştü.

FODER BAŞKANI kÖSAL''DAN YATIRIMCILARA UYARI

Deutsche Welle Türkçe''ye açıklamalarda bulunan Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) Başkanı Atilla Köksal, yaşanan talep patlamasındaki enflasyon etkisine dikkat çekti. Yılın son çeyreğine kadar enflasyonun altında hareket eden mevduat faizleri sebebi ile borsaya olan ilginin katlandığına ifade eden Köksal, "Borsada tarihinde ilk defa iki milyon sayısının üzerinde bir yatırımcı kitlesi görüldü. 2020 yılı boyunca neredeyse bir milyona yakın yeni yatırımcı borsaya girdi" dedi. Özellikle Türkiye’nin normalleşme sürecine girdiği yaz ayları ile beraber borsada hisse senetlerinin değer kazanmaya başladığını anımsatan Köksal, bu dönemde şirketlerin piyasa değeri ile defter değeri arasında büyük farklar oluştuğunu da belirtti. Köksal, yurttaşların borsada işlem yaparken dikkatli olmaları ve yatırım danışmanlarına başvurmaları konusunda uyarıda da bulundu.

ŞİRKETLER DE YÖNÜNÜ BORSAYA ÇEVİRDİ

Yerli yatırımcının rekor artış gösteren talebi, şirketleri de halka arza yöneltiyor. Her gün yeni bir şirket ya da şirketlerin halka arz kararı aldığı duyuruluyor. Sadece 2020 yılının son çeyrekte yapılan halka arzlarla ekonomiye bir milyar liralık yeni kaynak girişi olduğu ifade ediliyor. ABD''nin en büyük altıncı muhasebe ve danışmanlık kuruluşu olan Grand Thornton''un Türkiye ortağı ve Borsaya Kote Ortaklık Yöneticileri Derneği (KOTEDER) Başkanı Nalan Erkarakaş, 2020’nin son çeyreğinde sekiz şirketin borsaya giriş yaptığını söyledi. Borsaya artan ilgiyi yorumlayan Erkarakaş, "Bu sekiz şirketin halka arz tutarları toplamda 1,1 milyar TL oldu. Başka bir deyişle, sadece son çeyrekte, sermaye piyasalarından ekonomiye bir milyar TL''lik kaynak aktarımı gerçekleşti" ifadelerini kullandı.

''ŞİRKETLERİN KAYNAK İHTİYACI ETKİLİ''

Erkarakaş, şirketleri borsaya yönlendiren en temel etkenin koronavirüs salgını döneminde yaşanan kaynak sıkıntısı olduğunu savundu. Yabancı yatırımcılar BİST’ten çıkarken yerli yatırımcıların gösterdiği yoğun ilginin şirketleri borsaya çektiğini ifade eden Erkarakaş, "Ancak pandemi koşulları sebebiyle ihracat imkanlarındaki kısıtlamalar, öte yandan kaynak yaratma zorluğu yani bankalardan kredi bulunmasıyla ilgili zorluklar ve yüksek maliyetler şirketlerin gözlerini sermaye piyasalarına çevirdi" dedi. 

KORONA VİRÜS DESTEKLERİ DÜŞÜK KALDI

İlk korona virüs vakasını 11 Mart''ta açıklayan Türkiye''de toplam vaka sayısı 2,6 milyonu aştı. Bugüne dek yaklaşık 28 bin can kaybı kayıtlara geçti. Türkiye ekonomisi, 2020 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 9,9 küçüldü. 1 Haziran 2020''de "normalleşme" sürecine geçen Türkiye, üçüncü çeyreğe gelindiğinde ise yüzde 6,7 büyüdü. Hükümet pandemiden etkilenen kesimlere ilişkin açıkladığı desteklerde, nakit yardımlar ve gelir aktarımları yerine kredi kanallarının açılmasına ilişkin hamlelere ağırlık verdi. Bu adım, muhalefet ve iş dünyası temsilcileri tarafından da tepki ile karşılanmıştı.

FODER BAŞKANI ATİLLA KÖKSAL: VATANDAŞIN İLGİSİ YAVAŞLAR

"2021''in başlangıcında patlama yaşanan borsa ilgisi, yılın geri kalanında da devam edecek mi?" sorusuna yanıt FODER Başkanı Atilla Köksal''dan geldi. Köksal’a göre, yurttaşların borsaya ilgisi yavaşlasa da devam edecek. Fakat 2021 yılı boyunca yatırımcı sayısında aynı yükseliş trendinin sürmesini beklemediğini belirten Köksal, "Güzel bir trend yaşandı fakat bunun devam etmesi için ekonomide ciddi bir düzelme görmemiz gerekiyor. Henüz daha o başlamış değil. Faiz oranlarının düşmeye başlaması gerekiyor. Sanıyorum bir süre daha faizler yüksek gidecek. Dolayısıyla bu dönem bu şekilde devam eder demek için elimizde veri yok" açıklamasında bulundu.

KOTEDER BAŞKANI NALAN ERKARAKAŞ: ŞİRKETLERİN BORSAYA İLGİSİ SÜRECEK''

KOTEDER Başkanı Nalan Erkarakaş’a göre ise kaynak ihtiyacı çeken şirketlerin halka arz adımları 2021''de de tüm hızıyla sürecek. Şu anda çok sayıda şirketin halka arz hazırlığı yaptığı bilgisini paylaşan Erkarakaş, "Halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuran 60 civarında şirket olduğunu duyuyoruz. Ayrıca kendi işlerimiz gereği bize yapılan başvurulardan da halka arza olan ilginin devam ettiğini görüyoruz" diye konuştu.

İlgili Haberler