Bozanın bilinmeyen faydaları

Bozanın bilinmeyen faydaları
Türk mutfağının geleneksel içecekleri arasında yer alan ve kış aylarının vazgeçilmezi olan bozanın sağlık için faydaları saymakla bitmiyor. İşte bozanın bilinmeyen faydaları…

Boza, mısır, çavdar, yulaf, buğday ve pirinç gibi tahılların öğütülmesiyle hazırlanır. Genellikle kış aylarında tercih edilen, bağışıklık sistemini güçlendiren ve vücudu hastalıklara karşı korur. Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez içeceklerinden biridir. Tam bir potasyum kaynağı olan boza yüzyıllardır kültürümüzde çok önemli bir yere sahip. Besleyici değeri yüksek olduğu için, bol miktarda B grubu vitamini içerir.

 

FAYDALARI

-Anne sütünü arttırır.

-B vitamini, fosfor, magnezyum ve demir gibi mineraller bakımından zengindir.

-Çocuklarda büyümeyi destekler.

-Depresyonu önlemeye yardımcıdır.

-Öksürüğü yok eder.

-İçerisindeki aktif mayalar sayesinde probiyotik özelliğe sahiptir.

-Mide yanması, hazımsızlık, gaz problemleri ve bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkilidir.

-Antioksidan bakımından zengindir.

-Sindirime yardımcı olur, hazmı kolaylaştırır.

-Bozada bulunan bakteriler, hem kolon kanseri riskini düşürüyor hem de kısa vadede kabızlığa iyi geliyor.

-Kemik sağlığını korur.

-Enerji verir.

-Kuru ciltlerin nemlenmesini sağlar, dökülmeleri önler, cildi yumuşatır, cilde sağlıklı, mat ve parlak bir görünüş kazandırır.

 

BOZANIN BESİN DEĞERİ

Bir su bardağı boza 240 kalori içerir. B vitaminleri, kalsiyum, fosfor ve çinko içerir. 1 bardak boza, 1-2 kase sütlü tatlıya eşdeğer kalori almamızı sağlar.

BOZA NASIL TÜKETİLİR?

Bozanın en yaygın tüketimi üzerine tarçın ve leblebi eklemektir. Haftada 2 gün, 1 su bardağını geçmeden tüketilebilir.

BOZANIN ZARARLARI NELERDİR?

Her besinde olduğu gibi bozanında aşırı tüketilmesi, şişkinlik, gaz ve ishal gibi sorunlara yol açabilir. Ayrıca kalori değeri yüksektir. Diyabet hastalarının ve hamilelerin, boza tüketmeden önce mutlaka doktora danışması gerekir.

İlgili Haberler