Buğday için tehlike çanları çalmaya başladı

Buğday için tehlike çanları çalmaya başladı
Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlamasıyla birlikte buğdayda korkutan senaryoya start verildi. Buğday fiyatı 9,34 dolarla 2012 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

İşgalle birlikte buğday fiyatı son 9,5 yılın zirvesine çıktı

Rusya''nın, dünyanın önde gelen ve Avrupa''nın "ekmek sepeti" olarak bilinen Ukrayna''ya yönelik askeri müdahalesiyle emtia fiyatlarındaki yükseliş ivme kazanırken, buğday fiyatları 9,34 dolarla 9,5 yılın zirvesine tırmandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin''in, Ukrayna''nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzalamasıyla derinleşen krizin ardından tarım emtiasında gözlenen yükseliş, Rusya''nın Ukrayna işgalini resmen başlatmasıyla ivme kazandı. İşgalle birlikte, Rusya ve Ukrayna''nın üretimdeki ağırlığı nedeniyle buğday, emtia piyasalarında ana aktör oldu.

Enerji fiyatlarındaki yükselişler de dikkati çekerken, Rusya''nın metal üretiminde sahip olduğu önemli rol nedeniyle bakır, alüminyum ve nikel gibi metal fiyatlarındaki yukarı yönlü hareket de ivme kazandı.

Buğday fiyatları, Rusya''nın Ukrayna''yı işgale başlamasıyla 9,34 dolarla Ağustos 2012''den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Bugün yüz Analistler, mevcut durumda Ukrayna''nın tahıl üretmesinin zor göründüğünü, bunun aynı zamanda fiyatların da çok artacağı anlamına geldiğini ve bazı ülkelerin ekmeğe ulaşımına engel olabileceğini kaydetti.

Buğday geçen yılı da yüzde 20,3 yükselişle tamamlamıştı. Buğday fiyatlarının geçen yıl artmasında talebin artmasına karşın üretim tahminlerindeki azalış, ihracatın artması, arza yönelik endişeler ve olumsuz hava koşularının üretimi etkilemesi etkili olmuştu.

Analistler, Rusya ve Ukrayna''nın dünya buğday ihracatında önemli bir role sahip olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasındaki çatışmanın buğday arzını olumsuz etkileyebileceği, fiyatlardaki yukarı yönlü baskının sürebileceğini söyledi. Afrika ve Orta Doğu''dan birçok ülkenin Rusya ve Ukrayna''dan gıda ithal ettiğini belirten analistler krizin derinleşmesinin gıda maddelerine erişimi zora sokabileceğini dile getirdi.

İlgili Haberler